Što stručnjaci kažu o tjelesnoj aktivnosti i metaboličkom sindromu kod djece i adolescenata?

Treći po redu Croatian Obesity Forum, koji se održao 4. ožujka 2020. u Hrvatskom liječničkom zboru, bio je u znaku prevencije debljine, a samim time i popratnih bolesti koje ona donosi.

Tema ovogodišnjeg Foruma bila je metabolički sindrom u djece, budući da je zabilježena sve češća pojavnost tog sindroma kod djece školske dobi.

Prevencija metaboličkog sindroma

U prevenciji metaboličkog sindroma veliku ulogu čini pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost. Nepravilna prehrana može pridonijeti porastu tjelesne mase. Time se povećava rizik za razvoj brojnih bolesti i stanja kao što su dijabetes tipa 2, hipertenzija, poremećeni metabolizam glukoze, dislipidemija i trbušna pretilost, srčano – žilna oboljenja te zloćudne bolesti. Više o uzrocima koji dovode do pojave tog sindroma u djece i adolescenata donosimo u tekstu Metabolički sindrom i djeca – uzroci i posljedice.

Iako je poznato da tjelesna aktivnost pridonosi zdravlju, oko 60% odraslih nije redovito aktivno ili su potpuno neaktivni. Budući da djeca usvajaju navike koje vide na primjeru roditelja, i djeca se danas sve manje kreću. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da se tek 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću najmanje 60 minuta tijekom dana.

Tjelesna aktivnost i metabolički sindrom

O povezanosti tjelesne aktivnosti i metaboličkog sindroma na Croatian Obesity Forumu govorili su su doc.dr.sc. Maroje Sorić te doc.dr.sc. Tatjana Trošt Bobić s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tjelesna aktivnost povezana je sa svim segmentima metaboličkog sindroma: pretilošću, krvnim tlakom, masnoćama u krvi te razini glukoze u krvi (GUK).

Djeca koja pate od pretilosti, navodi doc.dr.sc. Maroje Sorić, u pravilu imaju znatno manju razinu tjelesne aktivnosti od djece normalne tjelesne mase. Također, sjedilački način života, koji uključuje provođenje slobodnog vremena u zatvorenom prostoru pred ekranom – televizijom, računalom ili mobitelom/tabletom od ranih godina života, znatno utječe na pojavu pretilosti i povećane tjelesne mase u adolescentskoj i kasnije u odrasloj dobi.

Redovita tjelesna aktivnost znatno smanjuje rizik i za pojavu hipertenzije – visokog krvnog tlaka. Također, utječe i na smanjenje triglicerida te LDL – ”lošeg” kolesterola, budući da visoka razina ovog tipa kolesterola povećava rizik od srčano-žilnih bolesti.

Nadalje, u sklopu Foruma, doc.dr.sc. Maroje Sorić istaknuo je kako je tjelesna aktivnost nezaobilazni dio svakog programa prevencije i liječenja metaboličkog sindroma kod djece i adolescenata. Ono što se obično prati je uloga tjelesne aktivnosti pri gubitku tjelesne mase i povoljnim promjenama u sastavu tijela, iako su učinci tjelesne aktivnosti mnogo širi. Naime, vjerojatno su mnogo važniji učinci tjelesne aktivnosti na metaboličko zdravlje kao i na zdravlje srca i krvnih žila.

Uz to, zaključio je, tjelesna aktivnost ima vrlo važne učinke na psihičko i socijalno zdravlje djece kao i na njihov akademski uspjeh.

Individualan pristup

Individualni pristup izrazito je važan. Kineziolozi stoga posebno osmišljavaju treninge primjerene dobi i tjelesnoj građi svakog djeteta.  Doc.dr.sc. Maroje Sorić naglasio je kako je posljednjih godina posebno omiljen postao HIIT (High Intensity Interval Training), intervalni trening visokog intenziteta, kojeg smatra vrlo učinkovitim u prevenciji pretilosti uzimajući u obzir današnji užurbani način života kada se nema vremena za dugotrajno vježbanje.

Stručnjakinja doc.dr.sc. Trošt Bobić osvrnula se na liječenje djece s postojećim problemom prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Napomenula je kako je u praksi  nemoguće organizirati veliki volumen treninga na dnevnoj bazi. No, važno je kontinutirano koristiti vježbanje u liječenju pretilosti, prevenciji mogućih popratnih bolesti  i ponovnog dobivanja na tjelesnoj masi. Uz tjelesno vježbanje, kaže, potrebno je provesti i korekciju prehrane.

Za kraj je doc.dr.sc. Sorić istaknuo kako je potrebno upamtiti da je nedovoljna tjelesna aktivnost povezana sa svim komponentama metaboličkog sindroma u djece. Povrh toga, nedovoljna tjelesna aktivnost te nizak fitness povećavaju vjerojatnost za njegovu pojavu. Tjelesna aktivnost, na temelju dobivenih rezultata istraživanja, vrlo je učinkovita u liječenju metaboličkog sindroma kod djece i  adolescenata.


Podijelite ovaj članak