Deset ideja za igru sa frizbi zdravim tanjurom

Tijekom provedbe programa PETICA-igrom do zdravlja učenike se nastoji razveseliti i potaknuti na usvajanje zdravih životnih navika podjelom edukativnih materijala i nastavnih rekvizita: majica, zdravog tanjura/frizbija, školice te sportske kocke. Nastavni materijali i pomagala osmišljeni su tako da potiču razmišljanje, kreativnost te lakše usvajanje ključnih poruka programa kroz igru. PETICA zdravi tanjur na jednostavan način objašnjava koncept raznolikosti, umjerenosti i uravnoteženosti u prehrani. No zdravi tanjur ima i zabavnu stranu jer se s njime možemo igrati kao s frizbijem. Donosimo vam čak 10 zabavnih ideja kako se igrati s frizbijem.

1. Bacanje frizbija kao novčića pa igra lovice sa skupljanjem bodova

Dogovorite se tko će biti „pismo“, a tko „glava“ frizbija odnosno gornja ili donja strana i udaljite se jedan od drugoga nekoliko koraka. Frizbi bacite kao novčić u zrak i kada padne na pod provjerite na koju je stranu pao. Ako frizbi padne na gornju stranu osoba koja je odabrala tu stranu postaje lovac i mora uloviti osobu koja je birala drugu stranu frizbija i koja pokušava otrčati do mjesta koje je zadano kao cilj. Ako lovac uspije uloviti drugog natjecatelja prije nego stigne do cilja dobije jedan bod, u suprotnom, bod se dodjeljuje drugom igraču. Pobjednik je onaj koji prvi skupi 5 bodova. Ako igra puno igrača tada igrače treba podijeliti u dvije skupine i često izmjenjivati partnere, a osvojeni bodovi neka se dodjeljuju skupini.

2. Utrka s frizbijem koji je napunjen vodom

Utrkujte se s frizbijem no pripazite da do zadanog cilja ne prolijete vodu.

3. Ubacivanje frizbija u koš

Za ovu su igru potrebna 4 igrača koji se podijele u dva tima i dva koša ili kante šireg otvora koji se postave na udaljenost od oko 10 metara. Igrač prvog tima baca frizbi u smjeru udaljenog koša dok je njegov partner iz tima pozicioniran kraj udaljenog koša u koji prvi igrač pokušava ubaciti frizbi. Partner rukama pomaže usmjeriti frizbi ravno u koš. Kada je frizbi blizu može ga zakucati u koš kao loptu u košarci. Ako igrač samostalno ubaci frizbi u koš tim dobiva 3 boda, a ako mu partner pomogne ubaciti frizbi u koš dobivaju 2 boda. Jedan bod dodjeljuje se timu ako igrač uspije frizbijem okrznuti kantu.

4. Kuglanje s frizbijem

Napunite najmanje 5 boca vodom, a natočite vode onoliko koliko je potrebno da boce budu stabilne. Gađajte boce frizbijem i pokušajte srušiti što više boca.

5. Ultimate frizbi

Ultimate frizbi je dinamični timski sport u kojem je cilj igre uhvatiti disk u protivničkoj gol zoni. Igrači međusobno bacaju frizbi, a nakon hvatanja s njime nije dozvoljeno trčati nego ga je potrebno proslijediti suigraču unutar deset sekundi. U slučaju da frizbi padne na pod, izađe izvan granica terena ili ga presretne igrač suprotne momčadi, obrana preuzima frizbi i prelazi u napad. U Hrvatskoj postoje dva kluba koja se bave ovim sportom. Igra se 7 protiv 7 na otvorenom ili 5 protiv 5 igrača u dvorani, ali rekrativno se može igrati i s manjim brojem igrača.

6. Boćanje s frizbijem

Ako želite boćati, a nemate skupi set za boćanje, upotrijebite frizbi i tenisku lopticu. Boćanje s frizbijem provodi se na način da svi igrači stanu u red. Prvi igrač baci teniski lopticu. Cilj svakog igrača je baciti frizbi što bliže teniskoj loptici. Igrač čiji je frizbi najbliži loptici je pobjednik te runde i osvaja jedan bod, no ako frizbi sleti na loptu, osvaja dva boda. Može se igrati do bilo kojeg dogovorenog rezultata, a za još veću zabavu, svaki igrač može koristiti više od jednog frizbija.

7. Bacanje frizbija kroz obruč

Objesite obruče za ritmičku gimnastiku na stablo ili odredite određene prolaze kroz koje treba baciti frizbi primjerice između dvije ljuljačke. Svakom natjecatelju dajte pet prilika da baci frizbi kroz obruč. Za starije učenike možete postaviti nekoliko obruča i svakom obruču dodijeliti drugu vrijednost bodova. Učenici zbrajaju bodove koje osvoje za svojih pet bacanja frizbija.

8. Frizbi križić-kružić

Igrače podijelite u dvije grupe. Uz pomoć grana, obručeva za ritmičku gimnastiku ili selotejpa u boji na podu označite 9 kvadrata potrebnih za igru križić-kružić. Frizbije ili zdrave tanjure označite dvjema bojama. Odmaknite se 15 metara od postavljenih kvadrata. Igra se na način da jedan po jedan igrač trči do polja s kvadratima i postavlja svoj frizbi pokušavajući složiti tri frizbija iste boje u nizu.

9. Frizbi golf

Frizbi ili disk golf se igra slično kao i klasičan golf uz razliku da umjesto udaranja loptice palicom, igrači bacanjem frizbija pokušavaju pogoditi disk golf koš. Svi igrači počinju bacanjem frizbija s polazne pozicije. Igra se nastavlja s mjesta gdje se frizbi zaustavio te igrači ponovno bacaju prema košu. Na kraju staze igrač u tablicu upisuje broj bacanja koja su mu bila potrebna da pogodi koš. Igra je gotova kada se odigraju sve dogovorene staze, a najbolji je igrač onaj s najmanjim zbrojem bacanja. 

10. Igra konja s frizbijem

I zadnja možda naizazovnija je igra frizbi „konj“, a radi se o američkoj igri naziva frisbee H-O-R-S-E. Prvi igrač odabire lokaciju s koje će bacati na koš ili gađati određenu metu. Ako taj igrač ubaci frizbi u koš ili pogodi metu, onda sljedeći igrač koji baca mora pokušati ubaciti u isti koš. Ako igrač broj 2 promaši koš, dobiva slovo K na svoj rezultat. Ako igrač broj 1 promaši koš, igrač broj 2 može odabrati bilo koju lokaciju s koje će bacati. Ako igrač broj 2 uspije izvesti isti potez kao i igrač broj 1, igrač broj 3 mora pokušati isti potez, i tako dalje. Svaki promašeni pokušaj dodaje novo slovo rezultatu igrača sve dok ne ispune K-O-NJ u potpunosti, nakon čega su eliminirani iz igre. Igra je zabavnija što je izazov veći, a izazovi mogu biti ubacivanje s leđa, s velikih udaljenosti, sjedećki ili kroz kreativne prepreke.

Podijelite ovaj članak