Što je PETICA – igrom do zdravlja?

PETICA – igrom do zdravlja javnozdravstveni je program edukacije učenika nižih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje s ciljem prevencije pretilosti te smanjenja rizika razvoja kroničnih nezaraznih bolesti u budućnosti. Program je 2014. godine pokrenuo Hrvatski liječnički zbor, a do sada je PETICA provedena u 27 zagrebačkih osnovnih škola te je uključila više od 13 000 sudionika.

Hrvatski liječnički zbor je u svibnju 2022. godine potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda s Ministarstvom zdravstva (PT1) i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (PT2). Glavni korisnik projekta je Hrvatski liječnički zbor, a partner na projektu je Općina Podgorač. Ukupna vrijednost projekta PETICA – igrom do zdravlja (UP.02.2.1.08.0010) iznosi 408.669,96 HRK (54.239,83 EUR), a projekt je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima (100 %). Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci, od svibnja 2022. godine do studenog 2023. godine.

Pokretanjem ovog EU projekta, PETICA će prvi put uz zagrebačke škole uključiti i 10 osnovnih škola diljem Republike Hrvatske i to u Osječko-baranjskoj, Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te će se tako programu pridružiti još 400 dionika (učenika, roditelja, učitelja i drugih sudionika).

Razlog pokretanja programa

Djeca koja su pretila tijekom djetinjstva izložena su većem riziku pretilosti u odrasloj dobi. Znanstvene studije ukazuju da pretilost povećava rizik za razvoj brojnih nezaraznih kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, srčanožilnih bolesti i zloćudnih bolesti. Zabrinjavajući statistički podaci pokazuju da 20,2% djece ima prekomjernu tjelesnu masu i 14,8% je pretilo u dobi od 8 godina (HBSC, 2021)*.

Nadalje, uočene su zabrinjavajuće prehrambene i životne navike u djece:

  • tek 68,3% djece školske dobi svakodnevno doručkuje

  • tek 20,5% djece svakodnevno unosi povrće

  • čak 66,3% djece ne jede voće svaki dan

  • Više od 40% djece provodi tri i više sati dnevno gledajući TV ili igrajući se elektroničkim uređajima. Redovitom organiziranom tjelesnom aktivnošću kroz sudjelovanje u sportskoj ili plesnoj grupi bavi se 72,9% dječaka i 66,7% djevojčica.

 

PETICA u sklopu školskog kurikula

Kako bi program pridonio promjeni znanja i navika o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, tijekom školske godine za učenike i njihove roditelje organiziramo brojne aktivnosti!

Program provodimo edukacijom učenika, putem 10 predavanja i radionica posvećenih pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, a s ciljem poboljšanja znanja i stvaranja zdravijih navika. Predavanja i radionice provode učitelji razredne nastave uz pomoć edukativnih materijala i drugih nastavnih pomagala. Nastavni materijali i pomagala osmišljeni su tako da potiču razmišljanje, kreativnost te lakše usvajanje ključnih poruka kroz igru.

Tijekom provedbe programa učenike PETICE nastojimo razveseliti i potaknuti na usvajanje zdravih životnih navika putem maskota programa, Njumi i Njamija, kao i podjelom edukativnih materijala i nastavnih rekvizita: majica, zdravog tanjura/frizbija, školice te sportske kocke.

Kako bi program bio što kvalitetnije proveden, educiramo učitelje na stručnom skupu PETICA – igrom do zdravlja, koji organiziramo svake godine.

Kvalitetno provođenje programa osiguravamo kroz sljedeće korake:

  1. Vrhunski i iskusni stručnjaci educiraju buduće edukatore
  2. Dodatna priprema studenata edukatora za praktičnu primjenu znanja
  3. Ispitivanje kvalitete provedenog programa

Aktivnosti i događanja u sklopu programa PETICA

U školskoj godini 2022./2023. planirana su različita događanja povezana uz važnost prehrane i tjelesne aktivnosti.

Zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda projekt PETICA provest će se u Osječko-baranjskoj, Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji u 10 osnovnih škola – OŠ Jagodnjak, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića (Levanjska Varoš), OŠ Draž, OŠ Hinka Juhna Podgorač, OŠ Drenje, OŠ Ante Starčević Viljevo, OŠ J.J. Strossmayera, OŠ kralja Tomislava, OŠ Silvije Strahimira Kranjčevića (Lovreć), OŠ Ivana Gorana Kovačića.

U sklopu školske godine 2022./2023. planirano je podizanje svijesti i edukacija sudionika EU PETICE, ali i šire javnosti, putem stručnog skupa PETICA-igrom do zdravlja, Croatian Obesity Foruma te uzbudljive digitalne kampanje posvećene zdravijim životnim navikama. Također, posebno će se osmisliti radionice za roditelje od strane iskusnih stručnjaka kojim će se pridonijeti poboljšanju životnih navika obitelji iz ruralnih krajeva.

Evaluacija i rezultati

U sklopu programa PETICA aktivno i kontinuirano se provodi i evaluacija programa, a provodi se ispunjavanjem upitnika o znanju i navikama o pravilnoj prehrani te redovitoj tjelesnoj aktivnosti od strane roditelja i djece. Cilj evaluacije je ustanoviti učinkovitost programa putem pozitivnih statistički značajnih promjena u znanju i navikama djece i roditelja koji su sudjelovali u programu.