Što ponijeti na planinarenje s djecom?

Sjećate li se kako je izgledalo planinarenje prije dolaska djece? U ruksak biste ubacili bocu vode, nekoliko energetskih pločica, rezervnu odjeću i bili biste spremni za polazak. Međutim, kod odlaska na planinarenje s djecom prioriteti se poprilično mijenjaju, a glavno pitanje je što spakirati u ruksak kako biste uspješno pobijedili glad (i posljedično pojavu nervoze) na planinarskog stazi.

Što ponuditi prije odlaska na planinarenje?

Prije polaska je poželjno ponuditi hranu koja će se sporije probavljati i koja će djetetu pružiti potrebnu energiju za početak planinarenja. Takav bi doručak trebao sadržavati izvore proteina, cjelovitih ugljikohidrata i masnoća. Dobar izbor su primjerice omlet, krekeri od cjelovitog brašna sa šunkom i namazom od svježeg sira te zobena kaša s voćem i orašastim plodovima ili sjemenkama.

Na planinarskoj stazi

Mali obroci na stazi svakako bi trebali biti bogati jednostavnim ugljikohidratima koji će djeci pružiti brzi izvor energije. Bilo bi idealno da je takva hrana još k tome jednostavna za nošenje u ruksaku te da se ne stvara nered. Sjajan izbor predstavljaju energetske kuglice od kakaa i sušenog voća, svježe voće poput jabuka, grožđa ili mandarina, povrtni štapići (npr. od mrkve ili celera), orašasti plodovi i sjemenke, suho voće ili domaće voćne rolice.

S količinom međuobroka na planinarenju s djecom sigurno ne možete pretjerati. No, neka općenita preporuka bi glasila da za kraće planinarske rute spakirate jedan ili dva međuobroka po djetetu. Za rute koje traju pola dana ili duže, preporuka bi bila barem tri međuobroka po djetetu kako biste održali njihovu energiju na poželjnoj razini.

Ne zaboravite na vodu

Voda je razumljivo jedna od neophodnih stvari za planinarenje. Koliko će vode biti potrebno ponijeti prvenstveno ovisi o trajanju planinarenja, dobi i težini djeteta, kao i vremenskim uvjetima. Idealno bi bilo da dijete također ima manji ruksak u kojem će nositi svoju bočicu. Budući da manja djeca vrlo često ne znaju reći da su žedna, poželjno je na stazi planirati česte pauze u kojima će svatko uzeti nekoliko gutljaja vode.

Piknik nakon planinarenja

Nakon napornog planinarenja nema ništa ljepše nego skinuti planinarske cipele i napraviti zasluženi piknik u prirodi. Jela koja predstavljaju izvor kvalitetnih proteina, masti i složenih ugljikohidrata izvrstan su izbor za obrok nakon planinarenja. Hranu koju planirate konzumirati na pikniku nakon planinarenja možete primjerice upakirati u prijenosni hladnjak i ostaviti da vas čeka u autu. Slasni sendviči od piletine ili puretine, muffini s povrćem ili voćem pripremljeni od cjelovitog brašna sjajan su odabir za piknik. Nakon ovakvog kratkog predaha i okrijepe u prirodi, spavanac u autu na putu kući bit će još slađi.

Podijelite ovaj članak