Znate li koji sport se može igrati u dvorani i na pijesku?

ODBOJKA

Odbojka je sportska igra loptom u kojoj se natječu dvije ekipe sportaša i to na terenu s visoko razapetom mrežom po sredini. Cilj igre je prebaciti loptu preko mreže u protivničko polje, bez da je protivnici uspiju zadržati u zraku i vratiti preko mreže. U početku se odbojka igrala s puno igrača u ekipi, a kasnije se njihov broj smanjivao. Danas u ekipi ima šest odbojkaša, a igra se i odbojka na pijesku u kojoj ekipu čine samo dva člana.

GDJE I KADA JE NASTALA ODBOJKA?

Odbojku je u Sjedinjenim Američkim Državama izmislio voditelj tjelesnog odgoja William G. Morgan prije više od 100 godina. Tako se odbojka prvo počela igrati na sveučilištima u SAD-u, nakon čega se proširila na Kanadu i ostale zemlje svijeta.

ŠTO RAZVIJAMO ODBOJKOM?

Odbojka je sport koji razvija brzinu i koordinaciju, a brzo kretanje lopte od sportaša zahtijeva brzu reakciju, koncentraciju i snalažljivost. Odbojkaši su uobičajeno visoki i snažni. Odbojkaši na terenu moraju biti složni jer se za svaki bod dogovaraju tko će i kako prebaciti loptu preko mreže.

JESTE LI ZNALI?

  • Svaka ekipa ima posebnog igrača koji se zove libero. Libero ima i različitu boju dresa od ostatka ekipe i nalazi se u stražnjem dijelu terena te je glavni za prijem lopte i obranu terena.
  • Odbojkaši tijekom utakmice skoče oko 300 puta.
  • Najdulja zabilježena utakmica u odbojci trajala je 75 sati i 30 minuta, a odigrana je u Kingstonu u Sjevernoj Karolini, SAD. Kasnije su se pravila mijenjala pa susreti traju puno kraće.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak