Zašto je važno više nego ikada prije kontrolirati vrijeme provedeno pred digitalnim zaslonima?

Djeca sve više vremena provode pred digitalnim zaslonima – na računalima, tabletima, pred televizorima, pametnim telefonima i drugim uređajima.

Pretjerana izloženost zaslonima itekako utječe na dječji razvoj te može dovesti do niza zdravstvenih problema – nastanka pretilosti, poteškoća sa spavanjem, manjka koncentracije, agresivnog ponašanja te narušenog zdravlja očiju. 

Pred ekranom od rane dobi

Istraživanja pokazuju da djeca počinju zapažati i gledati digitalne uređaje, poput pametnih telefona svojih roditelja, već u dobi od šest mjeseci. Do svoje adolescentske dobi djeca provode gotovo sedam sati dnevno gledajući TV, igrajući video igrice ili koristeći društvene mreže.

Prelaskom na online učenje zbog pandemije koronavirusa tijekom prošle, ali i ove školske godine, djeca još više svojega vremena provode pred digitalnim zaslonima.


Uz to, zbog novonastale situacije kad se svi pozivaju na smanjenje socijalnih kontakata, mnoga djeca zabavu pronalaze upravo u virtualnim druženjima s prijateljima.

Iz tog razloga, danas više nego ikada prije moramo biti u stanju procijeniti koliko je vremenski u redu da vaša djeca provode vrijeme uz digitalne zaslone, a kad to vrijeme predstavlja opasnost za njihovo zdravlje.

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije glase:

 • djeca u dobi do dvije godine ne bi trebala provoditi vrijeme pred digitalnim zaslonima
 • djeci u dobi od dvije do četiri godine trebalo bi ograničiti vrijeme pred digitalnim zaslonima do 60 minuta dnevno
 • djeci i adolescentima u dobi od 5 do 17 godina trebalo bi biti dopušteno najviše dva sata dnevnno

Ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima

Zbog organizacije online nastave u pojedinim slučajevima, to vrijeme je zasigurno duže.

Iz tog se razloga poziva da vrijeme provedeno pred digitalnim zaslonima bude kontrolirano.

Prijedlog je da dijete, koje svoje školske obaveze mora izvršiti online putem, svoje slobodno vrijeme nakon toga iskoristi bez upotrebe digitalnih uređaja. Da provodi u prirodi ili baveći se omiljenom tjelesnom aktivnošću.

Pri tom je iznimno važan nadzor roditelja koji će dijete moći pravodobno upozoriti i usmjeriti kako bi korištenje slobodnog vremena bilo što kvalitetnije provedeno.

Zašto je važno smanjiti vrijeme provedeno pred digitalnim zaslonima?

Kao što smo ranije naveli, pretjerana izloženost digitalnim zaslonima može uzrokovati niz zdravstvenih problema, među kojima se posebno ističe problem zdravlja očiju.

 • Umor očiju

Koncentriranje na digitalni zaslon kroz dulje vrijeme može uzrokovati poteškoće u koncentraciji. Uz to izazvati glavobolje izražene u području sljepoočnica i očiju. Umoru pridonosi i škiljenje kad je osvjetljenje zaslona manje od idealnog.

 • Zamagljen vid

Dulje gledanje na istoj udaljenosti može dovesti do grčenja u očnom sustavu. Ovo stanje uzrokuje zamagljivanje vida kod djeteta kad odvrati pogled sa zaslona. Neke studije također sugeriraju da pretjerana uporaba i aktivnosti pred digitalnim zaslonima mogu dovesti do većeg rizika od razvoja kratkovidnosti među djecom.

 • Suhe oči

Studije pokazuju da ljudi znatno rjeđe trepću dok se koncentriraju na sadržaj na digitalnom zaslonu, a pritom oči mogu ostati suhe i nadražene.

Korištenje stolnih i prijenosnih računala može predstavljati problem posebno za dječje oči jer se obično nalaze više u vidnom polju od, na primjer, knjige. Kao rezultat toga, gornji kapci imaju tendenciju biti širom otvoreni – ubrzavajući isparavanje suznog filma.

Hrana u službi zdravijih očiju

Osim kontroliranog vremena provedenog pred digitalnim zaslonima, pravilnog pozicioniranja zaslona malo ispod razine očiju, odgovarajućeg osvjetljenja, ali i dovoljnog sna te vremena provedenog baveći se tjelesnom aktivnošću, utjecaj na zdravlje očiju imaju pojedine namirnice.

Hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina, luteina i zeaksantina, cinka te vitamina A i C mogu pomoći u održavanju zdravlja očiju.

 • Najvažniji i često spominjan vitamin za zdravlje očiju je vitamin A. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nedostatak vitamina A prisutan kod oko 250 milijuna predškolske djece. Mrkva, slatki krumpir, bundeva, dinja, naranče bogati su izvori vitamina A.
 • Paprika obiluje vitaminom C, baš kao i brokula, kelj, jagode te citrusi. Taj je vitamin izuzetno važan ne samo kao potpora imunološkom sustavu, već i za sintezu proteina kolagena i drugih struktura očne leće.
 • Mrežnici oka potrebne su dvije vrste omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) da bi mogla pravilno obavljati svoju funkciju. Niska razina ovih masnih kiselina povezana je sa suhim očima. Riba i plodovi mora glavni su prehrambeni izvor EPA i DHA, posebice  se to odnosi na ribu poput lososa, tune, skuše, haringe ili inćuna.
 • Lutein i zeaksantin biljni su pigmenti koje nalazimo u specifičnim tkivima. Izuzetno su važni za makulu oka koja je odgovorna za središnji vid. U visokim koncentracijama ima ih u zelenom lisnatom povrću kao što su špinat i kelj, a najveća je njihova bioraspoloživost iz žutanjka jajeta.
 • Cink je jedan od minerala koji našem organizmu treba u vrlo malim količinama. No bez obzira na to, ima iznimno bitne uloge za njegovo pravilno funkcioniranje. Jedan od simptoma nedostatka cinka jest smanjena prilagodljivost očiju na mrak. Kako biste spriječili nedostatak, svoju prehranu obogatite namirnicama koje su bogate cinkom. Poput plodova mora, mesa peradi kao i crvenog mesa, cjelovitih žitarica i mahunarki.

Uvedite rutinu

Djeca vole predvidljivost jer im to daje osjećaj sigurnosti.

Iz tog razloga, napravite plan i definirajte vrijeme korištenja digitalnih uređaja kojeg će se vaše dijete moći pridržavati.

Također, podsjetite ih da prilikom provođenja vremena pred digitalnim zaslonima naprave stanku.

Nutritivno hranjivi međuobrok ili odlazak u park samo su neke od ideja kojima možete pridobiti njihovu pozornost. Uz to ih potaknuti na brigu o vlastitom tjelesnom i mentalnom zdravlju.

 

Podijelite ovaj članak