Tjelesna aktivnost štiti djecu od negativnih učinaka digitalnih medija

Pretilost u djece i adolescenata jedan je od najznačajnijih zdravstvenih izazova u svijetu. U nedavno provedenoj studiji, znanstvenici su istraživali postoji li veza između upotrebe digitalnih medija i rizika od prekomjerne tjelesne mase kasnije u adolescenciji. Osim toga, znanstvenici su ispitali utječe li tjelesna aktivnost djece na ovu potencijalnu povezanost.

Tjelesna aktivnost, korištenje digitalnih medija i pretilost

U studiji je sudjelovalo 4661 dijete iz Finnish Health in Teens studije. Djeca koja su sudjelovala prijavila su koliko su vremena potrošila na upotrebu digitalnih medija i tjelesnu aktivnost izvan školskih sati. Rezultati su pokazali kako je intenzivno korištenje digitalnih medija u dobi od 11 godina povezano s povećanim rizikom od prekomjerne tjelesne mase u dobi od 14 godina kod djece koja su prijavila manje od šest sati tjelesne aktivnosti tjedno u svoje slobodno vrijeme. Kod djece koja su izjavila kako su tjelesno aktivna šest ili više sati tjedno, takva povezanost nije uočena.

U studiji su također uzeti u obzir i drugi čimbenici koji potencijalno utječu na pretilost, poput prehrambenih navika u djetinjstvu i količine sna, kao i količine korištenja digitalnih medija i tjelesne aktivnosti u adolescenciji. Unatoč drugim čimbenicima koji mogu utjecati na pretilost, uspješno je potvrđen pozitivan učinak tjelesne aktivnosti u djetinjstvu na povezanost korištenja digitalnih medija u djetinjstvu i prekomjerne tjelesne mase kasnije u životu.

Koliko tjelesne aktivnosti je potrebno?

Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se detaljnije utvrdilo u kojoj mjeri upotreba digitalnih medija povećava rizik od prekomjerne tjelesne mase. Također, nije poznato koliko je tjelesne aktivnosti potrebno i kojeg intenziteta kako bi se rizik smanjio.

Stručnjaci napominju kako je važno pridržavati se smjernica prema kojima bi djeca i adolescenti školske dobi trebali biti intenzivnije tjelesno aktivni najmanje 60 minuta dnevno na način da to odgovara pojedincu s obzirom na njegovu dob. Osim toga, također bi trebalo izbjegavati pretjerane i dugotrajne sjedilačke aktivnosti.

Podijelite ovaj članak