Tjelesna aktivnost povećava koncentraciju i kvalitetu života djece

Redovito kretanje održava djecu zdravom i spremnom za nove školske izazove. Prednosti sporta dokazane su brojnim studijama. U nedavno provedenom istraživanju, znanstvenici su uočili povezanost između tjelesne spremnosti, koncentracije i kvalitete života povezane sa zdravljem kod učenika osnovnih škola.

U istraživanju je sudjelovalo 3 285 djevojčica i 3 248 dječaka iz Bavarske. Znanstvenici su prema međunarodno standardiziranim postupcima ispitivanja utvrdili tjelesnu snagu i izdržljivost, sposobnost koncentracije i kvalitetu života povezanu sa zdravljem.

Tjelesna kondicija povezana s kvalitetom života?

Rezultati istraživanja pokazali su da, što je viša razina tjelesne kondicije u djece, to se mogu bolje koncentrirati i veća je kvaliteta njihova života. Dok su dječaci imali bolje rezultate u testovima kondicije, djevojčice su bile bolje u testovima koncentracije te su imale veće vrijednosti parametara kvalitete života povezane sa zdravljem. Istodobno, u svim testovima tjelesne spremnosti, pretila djeca i ona s prekomjernom tjelesnom masom imala su značajno lošije rezultate od djece s manjom i normalnom tjelesnom masom. Pretila djeca također su imala značajno lošije vrijednosti parametara za procjenu kvalitete života i samopoštovanja.

Motorički razvoj i akademski uspjeh

Kao još jedan važan rezultat istraživanja znanstvenici ističu veću vjerojatnost upisa u gimnaziju kod učenika osnovnih škola s dobrom tjelesnom spremom i dobrom sposobnošću koncentracije. To znači da je još važnije poticati motorički razvoj djece u ranoj fazi, jer to također može pozitivno utjecati na razvoj mentalnih sposobnosti. Suradnja između roditelja, škola, zajednica i sportskih klubova vrlo je važna kada je u pitanju stvaranje sveobuhvatnog i primjerenog raspona mogućnosti djece.

Podijelite ovaj članak