Može li za sport biti prerano?

5_dorucak-4

Za tjelesno vježbanje nikad nije prerano, ali to ne znači da je treniranje svih sportova preporučljivo u ranom djetinjstvu, tvrde kineziolozi doc.dr.sc. Sanja Šalaj i doc.dr.sc. Danijel Jurakić s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Redovito vježbanje je važno za pravilan rast i razvoj, ali treba biti primjereno dobi i sposobnostima djeteta. Drugim riječima, svaki trening, odnosno vježbanje koje se provodi pod vodstvom stručnjaka i usmjereno je na igru i usvajanje prirodnih oblika kretanja, poput puzanja, hodanja, trčanja, provlačenja, preskakanja, bacanja, hvatanja…, može biti primjereno za djecu od najranije dobi“, objasnila je doc.dr.sc. Sanja Šalaj. No ipak je naglasila da se specifični treninzi koji su usmjereni na natjecanje i postizanje rezultata uglavnom preporučuju nakon 15. godine.

„Ponekad smo svjedoci inzistiranja na sportskom rezultatu od strane roditelja i trenera i puno ranije od toga, što može nepovoljno utjecati na zdravlje djeteta kao i na dugoročni razvoj sportske karijere“, objasnila je.
Roditeljima sugerira da svakako obrate pozornost obilježja treninga koji treba biti:
a) usmjeren na igru uz korištenje različitih kretanja i rekvizita
b) ne smije biti dugotrajan i jako naporan
c) mora biti vođen i nadziran od stručnjaka – kineziologa.

Budući da mnogi vrtići nude sportske grupe roditelji se često pitaju na što tu treba paziti.

„Ponekad specifični programi, poput često zastupljenih ritmike i nogometa u dječjim vrtićima, nisu višestrano usmjereni čime djeci uskraćujemo neke od prirodnih oblika kretanja. Često se preporučuje uključivanje u sportove poput gimnastike ili atletike koji su bogati različitim oblicima kretanja“, rekao je doc.dr.sc. Danijel Jurakić te naglasio da bi roditelji svakako trebali obratiti pozornost na obilježja treninga koji treba biti:
a) višestrano usmjeren trening s elementima iz različitih sportova
b) naglašeni prirodni oblici kretanja
c) obuhvaća aktivnosti u kojima djeca uživaju
d) mora biti vođen i nadziran od stručnjaka – kineziologa.

Doc. dr.sc. Jurakić je objasnio i kada je najbolje vrijeme za timske i natjecateljske sportove.

„Iako neki treneri smatraju da djeca koja nisu intenzivno uključena u pojedini sport prije 10. godine života ne mogu postati vrhunski sportaši, mnoga iskustva iz prakse i preporuke stručnjaka govore upravo suprotno. Višestrano usmjereno vježbanje u ranom djetinjstvu predstavlja temelj motoričkog razvoja na koje bi se trebao nadograditi nadograđuje specifičan rad u pojedinom sportu (npr. škola košarke, nogometa i rukometa od 10. godine). Nadalje, nakon 15 godine života opterećenja u treningu se povećavaju i postupno se trening usmjerava prema natjecanju i sportskom rezultatu“, rekao je.

Podijelite ovaj članak