Kako se zabavljati od A do Z?

PETICA vam donosi abecedu raznih aktivnosti kako možete zabaviti svoje mališane i provesti kvalitetno vrijeme s njima.

Aerobik

Sjedilački način života zamijenite aktivnom igrom i vježbanjem. Osmislite obiteljsku koreografiju i gibajte se u ritmičnim koracima. Vaši mališani će biti oduševljeni, a ovakav način zabave ujedno će utjecati i na brojne zdravstvene dobrobiti. Jedna od njih je i razvoj psihomotoričkih sposobnosti. Na taj će način moći vježbati svoju koordinaciju i kreativnost.

Baloni  uvijek razveseljavaju

Zabavite djecu u dvorištu s velikim, čarobnim balonima. Za zabavu s balonima potrebni su vam vuna, metalni prsten i smjesa za balone.

Potrebni sastojci za smjesu su: 60 mL tople vode, 10 mL tekućeg deterdženta za pranje posuđa, 10 mL gustina, žličica glicerina i žličica praška za pecivo. Gustin otopite u vodi, a zatim dodajte preostale sastojke te pažljivo miješajte da se ne stvori previše pjene. Ostavite da smjesa odstoji barem sat vremena. Odrežite dužu traku vune, provucite ju kroz metalni prsten i zavežite krajeve. Umočite prsten i vunu u pripremljenu smjesu, kretnjama pomičite prsten i tako stvorite veliki balon!

Crtanjem potaknite djecu na kreativnost

Vole li vaša djeca crtati? Kako ih zabaviti na malo drugačiji način ako im to predstavlja dosadu? Umjesto klasičnih bojica koristite tempere, vodene boje, pastele ili krede. Ne moraju uvijek crtati po papiru, neka oslikaju asfalt na dvorištu pomoću kreda. Neka crtaju na velikom kartonu ili izrezuju razne oblike i životinje iz kartona. Ako nisu stručnjaci za crtanje ponudite im šablone za crtanje ili ih naučite kako funkcionira indigo papir.

Društvene igre

Postoje brojne društvene igre koje će vam uljepšati i razveseliti popodne. Okušajte se u slaganju riječi, Grad-država, Pogodi tko sam, Čovječe ne ljuti se, Monopoly-u, Activity-u i brojnim drugim igrama u kojima može sudjelovati cijela obitelj.

Elastična traka  za svakog đaka

Jedna od najzabavnijih igara pomoću elastične trake koja će sigurno zabaviti cijelu obitelj je gumi – gumi. Roditelji elastičnu traku trebaju staviti na najnižu poziciju- na gležnjeve. Zatim, djeca moraju odigrati cijeli niz kompliciranih pokreta po unaprijed dogovorenom stilu. Kada djeca završe mijenjaju se pozicije i nastupaju roditelji. J

Frizbi je zabava za cijelu obitelj

Vrijeme provedeno s mališanima možete upotpuniti zanimljivom i dinamičnom igrom s frizbijem. Bilo da ste na pješčanoj plaži, zelenoj livadi ili gradskom parku, frizbi je odličan rekvizit za rekreaciju.

Heklanje ili kukičanje – zimska razonoda

U zimske dane kada je najljepše biti zamotan u dekicu i pijuckati topli čaj možete se zajedno s djecom okušati u heklanju odnosno kukičanju. Na internetu možete pronaći besplatne, gotove sheme kako isplesti torbe, igračke, deke, kapice i još mnogo toga.

Izlet u prirodu

Izlet u prirodu je uvijek dobra ideja jer veseli i djecu i roditelje! Spakirajte stvari za obiteljski izlet i pobjegnite negdje u prirodu na jedan dan. Budite spontani i avanturistički raspoloženi, planinarite, šećite oko jezera, posjetite stare dvorce, napravite piknik na livadi. Mogućnosti je bezbroj, na vama je samo da odaberete gdje ćete provesti dan.

Jahanje

Vaša djeca obožavaju konje? Priuštite im nezaboravno iskustvo i odvedite ih na jednodnevno jahanje. Ako im se svidi, to im može postati novi hobi. Jahanje ima brojne dobrobiti, jača mišiće tijela, pridonosi pokretljivosti zglobova i vezivnog tkiva te pravilan razvoj kralježnice, a također pridonosi i razvoju društvenih vještina.

Kuhajte zajedno!

Osim što je zabavno, kuhanje s djecom je i edukativno jer stječu nove vještine. Neka vam pomognu s pripremom hrane, čitanjem recepata i vaganjem potrebnih sastojaka. Naučite djecu osnovna higijenska i sigurnosna pravila u kuhinji te im pokažite čaroliju koja nastaje prilikom kuhanja, npr. kako se bijeli šećer pretvara u karamel ili kako sirovo, mekano jaje postaje tvrdo i ukusno kuhanjem

Logorovanje je zabavno i edukativno

Spavajte u šatoru u prirodi i naučite se orijentirati pomoću kompasa. Slušajte jutarnji pjev ptica, navečer zapalite vatru i pripremite nešto za jelo. Zabavite se s obitelji i prijateljima na malo drugačiji način i stvorite uspomene koje ćete pamtiti godinama.

Meteorološki tjedan

Bez obzira je li vani sunce, kiša, tuča ili snijeg, zajedno s vašim mališanima možete napraviti meteorološku stanicu u dvorištu/vrtu i pratiti vremensku prognozu. Ne zaboravite bilježiti temperaturu, vlažnost zraka, zapisivati koji se oblaci pojavljuju na nebu i mjeriti količinu padalina.

Novinarski tjedan

Kako je prošao dječji sportski tim na posljednjem natjecanju? Tko je bio najbolji na natjecanju iz matematike? Kako je bilo na školskom izletu? Pomozite djeci da naprave svoje vlastite novine. Neka tijekom cijelog tjedna istražuju što se uzbudljivo događa u školi i gradu te o svemu vode dnevnik, a kasnije iz prikupljenih informacija izradite novine.

Oslikajte zid u dječjoj sobi

Želite osvježiti dječju sobu? Unesite dašak njihove osobnosti na jedan zid. Uzmite kistove u ruke i oslikajte zid omiljenim likovima iz crtića. Nacrtajte kartu svijeta ako imate malog ”putoholičara” ili, ako vaše dijete voli prirodu, kreirajte pravi šumski ugođaj uz drveće, potočić, ptičice i cvijeće.

Putujte

Ako volite putovati, ovo je idealna aktivnost za vas i vašu obitelj. Odaberite destinaciju, složite plan putovanja i priuštite vašoj djeci nezaboravne uspomene. Upoznajte ih s novom kulturom, naučite ih da toleriraju i poštuju kulturološke razlike, neka se nauče sporazumijevati na nekom novom jeziku i neka otkrivaju prirodne ljepote diljem svijeta.

Rolanje

Sunčano vrijeme mami vas da izađete u prirodu? Zašto se kao obitelj ne biste okušali u rolanju? Rolanje je zabavna, rekreativna aktivnost u kojoj može uživati cijela obitelj. Ne zaboravite pritom na štitnike, kacigu i bočicu s vodom.

Sadite cvijeće, voćke ili povrće

Uključite vašu djecu u vrtlarenje i naučite ih kako posaditi cvijeće, voće ili povrće. Neka od najranije dobi pažljivo brinu o svojoj biljci i redovito ju zalijevaju. Započnite od jednogodišnjih vrsta kako bi djeca biljku mogla pratiti od sjemenke do plodova.

Tajno skrovište

Pomognite mališanima pomoću deka, jastuka i platna izraditi šator. Zajedničkim snagama izrežite vrata i prozore, nacrtajte krov i opremite njihovo skrovište koje će danima biti zanimljivo mjesto za igru i zabavu.

Uradi sam

Možemo li samo napraviti okvir za slike pomoću kamenčića i školjki? Možemo li sami izraditi garnituru za sjedenje od paleta? Uključite djecu u „Uradi sam“ aktivnosti kako bi naučili neke nove vještine, upoznali se s različitim alatom i u konačnici mogli uživati u gotovom proizvodu kojeg su sami napravili uz vašu pomoć.

Volontirajte i pomozite drugima

Oduvijek vam je želja bila pomagati drugima? Poklonite nekome svoje vrijeme i dodatno se povežite sa svojom djecom kroz pomaganje drugima. Budite im primjer i naučite ih važnosti volontiranja i doprinosa zajednici.

Znanost u fokusu

Vaša kuhinja je idealno mjesto da na jedan dan postane znanstveni laboratorij. Provedite vrijeme sa svojom djecom i naučite ih nešto novo. Na primjer, pokažite im kako funkcionira probavni sustav, a pokus potražite ovdje.

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak