Kako ostati tjelesno aktivan kod kuće?

Boravak kod kuće kroz dulje vremensko razdoblje može predstavljati značajan izazov za održavanje redovite tjelesne aktivnosti.

Sjedilački način života i niska razina tjelesne aktivnosti mogu imati negativne učinke na zdravlje i kvalitetu života pojedinaca. Uz to, razdoblje izolacije od drugih ljudi može uzrokovati dodatni stres na mentalno zdravlje ljudi.

Tjelesna aktivnost ima velik utjecaj na zdravlje mišićnog, koštanog i srčano-žilnog sustava. Bolja koncentracija, pamćenje i san, smanjenje rizika od razvoja depresije i anksioznosti, održavanje željene tjelesne mase, veća gustoća koštane mase, smanjenje rizika od kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti te bolesti srčano-žilnog sustava, samo su neke od dobrobiti koje redovita tjelesna aktivnost može imati.

Tjelesna aktivnost i tehnike opuštanja mogu biti vrijedni alati koji će vam pomoći da ostanete mirni i nastavite štititi svoje zdravlje tijekom ovog vremena.

Preporuke iznose 60 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, a u nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako da vi i vaše dijete smanjite sjedilačko ponašanje i ostanete aktivni kod kuće:

1. Online vježbanje

Kao što učenike u sklopu online nastave na tjelesnu aktivnost potiču mnogobrojni naši profesionalni sportaši, nađite i vi u mnoštvu programa koji se nude vježbe koje će odgovarati vašoj trenutnoj kondiciji. Neke vježbe koje savjetujemo su:

  • Dodirnite jednim koljenom suprotni lakat pa promijenite stranu. Pokušajte vježbu raditi dvije minute, odmoriti trideset sekundi.  Ponoviti ukupno pet puta.
  • Dodirnite koljeno laktom podižući koljeno u bočnu stranu. Lijevim ćete koljenom u ovom slučaju dotaknuti lijevi lakat, i suprotno. Vježbu možete izvoditi dvije minute, odmoriti te je ponoviti par puta.
  • Za jačanje mišića leđa legnite se na trbuh, dlanovima dodirujući svoje uši. Držeći noge na zemlji, deset do petnaest puta podižite i spuštajte gornji dio leđa.
  • Lezite na leđa na pod. Ruke ispružite naprijed, a koljena savinite i podignite u razini kukova. Podignite jednu ruku iznad glave, a suprotnu nogu ispružite i naizmjenično mijenjajte. Vježbu ponovite 30 puta.
  • Stopala postavite u razini kukova. Držite pete na zemlji, a koljena iznad stopala, napravite deset do petnaest čučnjeva.
  • Okrenuti leđima držite se za sjedalo stolca. Noge vam moraju biti udaljene oko pola metra od stolca. Savijte ruke dok spuštate kukove na zemlju, a zatim ih ispravite. Radite ovu vježbu deset do petnaest puta.

2.  Hodajte

Čak i u malim prostorima, šetnja ili hodanje na licu mjesta može vam pomoći da ostanete aktivni. Ako razgovarate na mobitel ili telefon, stojite ili hodajte u prostoru svoga doma umjesto klasičnog sjedenja i pričanja. Ako se odlučite na šetnju ili vježbanje vani, poštujte mjere stožera i držite udaljenost od drugih na 2 metra razmaka.

3. Ustanite

Smanjite vrijeme sjedenja ustajući kad god je to moguće. U idealnom slučaju, cilj je prekinuti sjedenje i ležanje svakih 30 minuta ustajući se. Dok stojite, možete pospremiti policu s knjigama, pobrisati prašinu ili postaviti stol za jelo. Tijekom sjedećeg položaja, preporučujemo aktivnosti poput čitanja i igranja društvenih igara kojima ćete nastaviti određene dijelove tijela držati u pokretu.

4. Dišite duboko

Duboki udisaji i pravilno disanje mogu vam pomoći kod smanjenja napetosti. Koraci jedne od vježbi koja može doprinijeti pravilnijem disanju uključuju polagan udah kroz nosnice, a izdah kroz usne najsporije što možete. Izdah bi u odnosu na udah trebao trajati barem duplo duže. Ponovite par puta koncentrirajući se na svoje disanje.

Iako su i ples, igranje s djecom i obavljanje kućanskih poslova kao što su čišćenje i vrtlarstvo neki od načina da ostanete aktivni kod kuće, iskoristite ove dane za otkrivanje još neke aktivnosti koja će vas učiniti zadovoljnima, sretnijima i pomoći vam očuvati vaše zdravlje!


Podijelite ovaj članak