Kako naučiti djecu kompostiranju?

Želite napraviti neke male promjene kako biste pridonijeli očuvanju okoliša, ali niste sigurni odakle početi? Kompostiranje je izvrstan način da smanjite ugljični otisak vaše obitelji i naučite svoju djecu nekim važnim životnim lekcijama.

Recikliranje hrane i drugog organskog otpada u kompost pruža niz prednosti za okoliš, uključujući poboljšanje zdravlja tla, smanjenje emisije stakleničkih plinova, recikliranje hranjivih tvari i ublažavanje utjecaja suša. Odlagališta smeća pune se alarmantnom brzinom, dok je alternative odlaganja otpada sve teže pronaći. Svoju djecu možete upoznati s osnovnim principima preuzimanja odgovornosti za otpad koje stvaraju kompostiranjem, a njima će to predstavljati zabavan i zanimljiv projekt.

Zašto kompostirati?

Evo nekoliko razloga za kompostiranje sa svojom djecom:

  • Izvrsno je za naš planet – naš otpad od hrane ne može se pravilno razgraditi na odlagalištima gdje kisik ne može cirkulirati. Dok se razgrađuje, stvara se štetan staklenički plin zvan metan koji negativno doprinosi klimatskim promjenama i zagađuje podzemne vode.
  • Proizvodi besplatno gnojivo – nakon što kupite svoj kompostni spremnik, kompostiranje je besplatno i osigurava vam gnojivo bogato hranjivim tvarima bez štetnih kemikalija za vaše biljke.
  • Edukativno je – uči djecu kako smanjiti otpad i brinuti se za naš planet, uvodi ih u znanost dok uče o razgradnji i uči ih da budu strpljivi dok čekaju da se proces kompostiranja odvije do kraja.

Kompostiranje kod kuće

Što vam je potrebno za kompostiranje kod kuće:

  • Jedna staklena posuda sa širokim grlom i poklopcem
  • Ostaci hrane (kore od voća i povrća, ostaci bez mesa, vrećice čaja, talog od kave)
  • Suhi listovi
  • Tlo
  • Boca s raspršivačem napunjena kišnicom

Neka vaša djeca stave šaku zemlje u svoje staklenke, a zatim šaku ostataka hrane i suhog lišća. Izmjenjujte slojeve dok se staklenke ne napune, a završite slojem zemlje. Smjesu poprskajte vodom dok ne bude vlažna, ali ne previše mokra. Stavite poklopce na staklenke i probušite u njima rupe da zrak može ulaziti. Napišite ime djeteta na njegovu staklenku i stavite ga na prozor sa sunčane strane. Kada se gornji sloj zemlje osuši, poprskajte ga vodom. Za otprilike osam do dvanaest tjedana trebali biste imati lijepo tlo bogato hranjivim tvarima.

Kompostiranje zahtijeva dosta truda, ali ujedno predstavlja korisnu, zabavnu i edukativnu aktivnost u kojoj može uživati cijela obitelj.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak