Kako na najbolji način potaknuti djecu da slijede svoje interese

Bilo da se radi o školskim, sportskim ili kreativnim aktivnostima, pozitivan je znak kada dijete pokazuje interes ili sklonost prema nekoj od njih. Međutim, prečesto roditelji upadaju u zamku i vrše pritisak na svoju djecu kako bi napredovala u odabranim aktivnostima, umjesto da im jednostavno dopuste da uživaju u tome što ih usrećuje. Utvrđeno je da ovakvo „nametljivo” roditeljstvo, usmjereno na uspjeh, dugoročno može imati štetne učinke na dijete.

U studiji iz 2016. godine provedene s učenicima šestih razreda znanstvenici su otkrili kako pritisak koji roditelji vrše na djecu zbog ocjena i izvannastavnih aktivnosti zapravo može spriječiti djecu da postanu uspješni kasnije u životu. Studija je također otkrila kako su djeca roditelja koji su se više fokusirali na postignuća, nego na kvalitete poput suosjećanja i pristojnosti, zapravo imala niže ocjene.  Poticanje djece da se pretjerano fokusiraju na ocjene može dovesti do veće nesigurnosti, tjeskobe i stresa kod djece. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko uputa koje vam mogu pomoći da djetetu pružite zdravu motivaciju bez stvaranja prekomjernog pritiska.

Slijedite vlastite interese

Jedan od najboljih načina za potaknuti djecu da se bave onime što vole bez pritiska je taj da roditelji sami sebi osiguraju uključivanje u omiljene aktivnosti. Pojedinci ponekad gotovo prestanu raditi ono što ih zanima i opušta kada postanu roditelji. Iako rođenje djeteta u potpunosti mijenja životnu rutinu, još uvijek je važno da roditelji imaju svoje hobije. Ono što će najvjerojatnije utjecati na djecu i zainteresirati ih za neku aktivnost jest kada vide roditelje koji uživaju u vlastitim hobijima, tvrde stručnjaci. Naime, gledanje roditelja kako ulažu vrijeme i trud u nešto što ih zanima može pomoći djeci da cijene količinu predanosti koja je potrebna kako bi mogli obavljati određenu aktivnost.

Slušajte i promatrajte

Stručnjaci ističu kako je važno da roditelji slušaju i promatraju djecu jer će na taj način saznati što ih zanima. Dobro je djeci dati ljubaznu povratnu informaciju, odnosno primijetiti što rade dobro te istovremeno ne biti previše kritičan, ukoliko ih želite ohrabriti i motivirati. Osim toga, znanstvenici preporučuju roditeljima da omoguće djeci da postanu samostalna, dopuštajući im da sami shvate što vole kroz igru ​​ili isprobavajući niz različitih aktivnosti. Pustiti djecu da sama otkriju što vole raditi, u kombinaciji s ljubaznim ohrabrenjem, bolje je za njihovo cjelokupno mentalno zdravlje i emocionalnu regulaciju. Kada su djeca opuštena, sretna i zadovoljna, uče više. Uzimajući to u obzir, može se zaključiti da zapravo dobrobiti igranja i bavljenja nečim što vole nadmašuju poticanje djece da rade stvari u kojima nisu tako dobra.

Zaključno, svi roditelji imaju dobre namjere za svoju djecu, no ponekad jednostavno pretjeraju u svojim nastojanjima da potaknu djecu na bavljenje određenim hobijem. Zato je važno podsjetiti se kako je naposlijetku najbitnije da su djeca opuštena, zadovoljna i sretna. Trebaju se baviti aktivnostima koje ih zanimaju i usrećuju, a vi ste tu da im pružite najbolju moguću podršku i motivaciju.

Podijelite ovaj članak