Boravak u prirodi utječe na naš um, tijelo i prehranu

Znanstvenici su otkrili kako će osobe koje su povezanije s prirodom vjerojatnije prijaviti kako se pravilno hrane, uključujući veću raznolikost prehrane i veću konzumaciju voća i povrća.

Jača povezanost s prirodom znači veću raznolikost prehrane

Autori studije anketirali su više od 300 odraslih osoba u Philadelphiji kako bi izmjerili njihovu povezanost s prirodom koju su sami prijavili. To je uključivalo njihovo iskustvo s prirodom i perspektivu, te hranu i piće koje su konzumirali prethodnog dana kako bi procijenili raznolikost njihove prehrane i svakodnevni unos voća i povrća. Podaci su prikupljeni između svibnja i kolovoza 2017. godine. Rezultati istraživanja pokazali su kako su ispitanici s jačom povezanošću s prirodom izvijestili o raznovrsnijoj prehrani te su konzumirali više voća i povrća dnevno.

Implementacija boravka u prirodi u nutritivne intervencije?

Znanstvenici smatraju kako intervencije za promicanje zdravlja temeljene na boravku u prirodi mogu povećati povezanost s prirodom i potencijalno poboljšati prehrambene navike pojedinca. Također, implementacija nutritivnih intervencija koje uključuju aktivnosti u prirodi može dovesti do značajnijih poboljšanja kvalitete prehrane. Stručnjaci dodaju kako dobiveni rezultati ističu potencijal uključivanja zelenih površina u planiranje grada i nastave u prirodi. Međutim, iako poboljšanje kvalitete prehrane putem intervencija temeljenih na prirodi može biti dragocjeno, također je vrlo složeno. U budućim istraživanjima trebalo bi ispitati kako okoliš, kultura, rasa, i ostali društveni i ekonomski čimbenici utječu na povezanost s prirodom i kvalitetu prehrane pojedinca.

Podijelite ovaj članak