Aktivnosti kojima će djeca zaboraviti na izolaciju

Cijeli se svijet iznenada našao u situaciji koja nam je svima poprilično neprirodna i tjeskobna. Nakon što je djeci odgođena redovna nastava, kako bi se spriječilo širenje novog virusa, roditelji smišljaju što raditi u kućnoj izolaciji. Kako djecu zabaviti te na koji im način olakšati teško razdoblje u kojem se trenutačno nalaze.

Djeca su navikla živjeti tako da nakon svojeg školskog dana nešto uče i rade za školu, a zatim odlaze na svoje sportske, glazbene i ostale izvannastavne aktivnosti. Sada te jasne strukture dana nema, djeca nemaju kontrolu nad situacijom i osjećaju se nesigurnima.

Moramo biti svjesni posljedica koje stresno razdoblje može ostaviti na cjelokupno zdravlje. Sve ono čime će se djeca baviti tijekom razdoblja izolacije pridonijet će osjećaju njihova zadovoljstva i umanjivanju stresa.

Iako se redovna nastava nastavila virtualnim putem, ona djeci ne smije stvoriti pritisak i jedinu obavezu koju imaju u danu. Stručnjaci savjetuju da dan djeci treba biti strukturiran u tri dijela. Dio dana za učenje, dio za igru, a dio za druženje s vama roditeljima. Nemojte se osjećati dužnim zbog novonastale situacije igrati se s djecom po cijele dane. Vama također treba vaš kutak i vrijeme za sebe. Nastojite da dio dana u kojem se družite i igrate s vašim djetetom bude kvalitetan, zabavan djeci, kao i vama.

Savjeti za igre s djecom

  1. Društvene igre

Društvene igre nas odrasle vraćaju u djetinjstvo. Osim što su zabavnog karaktera, one potiču zajedništvo te uče djecu strpljenju i logičnom načinu razmišljanja. Sigurni smo da svatko od vas među policama ili u podrumu svoga doma čuva barem jednu takvu društvenu igru.

Prisjetite se pravila Čovječe ne ljuti se, šaha ili Monopolyja i zaigrajte ih ovih dana sa svojim klincima.

  1. Puzzle

Slaganje puzzli pruža priliku da se dijete usredotoči i svu svoju pozornost prida dijelovima koje slaže. Na taj se način potiče razvoj djetetovih kognitivnih sposobnosti. Slaganje puzzli potiče dijete da pamti elemente slike te povezuje na temelju sličnosti. A priznat ćemo svi, jednako je zabavno i malima i velikima.

  1. Igranje skrivača

Ova igra izaziva posebnu radost kod djece. Tko će se bolje sakriti i koga ćete teže pronaći? Iskoristite prostor vlastitog doma za odličnu zabavu s vašom djecom. Priuštite i njima i sebi da se od srca smijete na glas.

  1. Ples

Pozitivna aktivnost kojom će dijete pokrenuti dijelove svoga tijela, okretati se i skakutati, a ujedno se i dobro zabaviti. Ples pridonosi boljoj posturi tijela i pomaže u razvoju stabilnosti. Osmislite zajedničku koreografiju na glazbu koju vaše dijete voli.

  1. Igra Vruće – hladno

Koncept je jednostavan: odaberite neku igračku ili predmet koji ćete sakriti. Kad ga vaše dijete krene tražiti govorite “hladno” ili “toplo” (kad se približava tom predmetu), a riječima “vruće, vruće” dajte mu do znanja da se predmet nalazi u neposrednoj blizini. Zamijenite uloge nakon što je skriven predmet pronađen.

  1. Zabavno vježbanje

Na prvi pogled nikome ne zvuči zabavno, ali ako date svom djetetu priliku da osmisli jedan pokret, a zatim jedan smišljate vi, bit će puno zabavnije izvesti ovu aktivnost. Na taj će način vaše dijete potrošiti energiju koju ovih dana ne može trčeći i igrajući se u prirodi.

  1. Igra papirnatim avionima

Napravite od papira avione i bacajte ih u dalj. Bilježite tko je u obitelji najdalje bacio svoj avion. Odredite prema kojoj lokaciji putuju vaši avioni, čime će dijete učiti o gradovima i državama diljem svijeta.

  1. Origami

Ovo je još jedna igra kreiranja modela od papira. Postoji velik broj modela koji se mogu dobiti poznavajući ovu japansku tradicionalnu vještinu. Ako ste i sami željni novih znanja i vještina, pogledajte brojne tutoriale na ovom youtube kanalu, a zatim izradite vlastite modele s vašim djetetom. Po želji ih možete bojiti i ukrašavati.

  1. Čarolija u kući

Možemo stvoriti pravu čaroliju zahvaljujući različitim kemijskim zakonima. Kemija je svuda oko nas, a sad je imate priliku stvoriti i u svome domu. Djeci će to biti posebno zanimljivo, a vjerujemo kako će kod većine potaknuti radoznalost i želju za daljnjim istraživanjima. Kako napraviti oblak, provjeriti kisele i lužnate sredine te izolirati dijelove DNK iz voća, samo su neki od pokusa čije ideje možete pratiti svakog radnog dana u podne na ovoj facebook stranici.

  1. Zdravigrad u teglicama

Ovo vrijeme kućne izolacije možete iskoristiti i za druge oblike aktivnosti, kao što je sadnja biljaka. Napunite teglice 3/4 zemljom, zalijte te rasporedite željene sjemenke (rikula, vlasac, paprika, bosiljak, matičnjak, rajčice…). Dodajte još tanki sloj zemlje koji će ih prekriti. Važno za uzgoj biljaka je odgovarajuća toplina i dovoljno svjetlosti. Uživajte u rastu svoje nove biljčice, a neka joj vaše dijete osmisli prikladno ime.

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak