Znate li koje su dobrobiti uključivanja djece u vrtlarenje?

Vrtlarstvo – izvor kreativnosti i znanja za djecu?

Djeca mogu naučiti nove vještine, zabaviti se, igrati i razviti samopouzdanje provodeći vrijeme u vrtu, njegujući biljke i uzgajajući vlastitu hranu. Većina djece uživa igrati se na otvorenom, kopati po zemlji i gledati kako biljke rastu. Vrtlarstvo je edukativno i utječe na razvoj novih vještina. Jedna od njih je odgovornost – djeca uče kako brinuti o biljkama i shvaćaju povezanost uzroka i posljedica (primjerice, biljke će uvenuti bez vode, korov se „natječe“ s biljkama). Kroz vrtlarstvo, djeca stječu samopouzdanje koje proizlazi iz postizanja vlastitih ciljeva i uživanja u hrani koju su sami uzgojili. Ono također predstavlja priliku za učenje o vanjskom okruženju na sigurnom i ugodnom mjestu te razvijanje ljubavi prema prirodi. Nadalje, stječu znanja o biljkama, životinjama, vremenu, okolišu i prehrani, a istovremeno rade nešto zabavno i produktivno.

Rad u vrtu podrazumijeva zajedničke aktivnosti i spremnost na timski rad, kao i razvoj dječje kreativnosti. Primjerice, može ih se potaknuti na pronalaženje novih i uzbudljivih načina uzgoja hrane. Vrtlarstvo može ujedno imati utjecaj i na djetetovo znanje o prehrani – uče odakle dolazi svježa hrana.

Kako potaknuti djecu da se bave vrtlarenjem?

Neki prijedlozi kako djecu uključiti i zainteresirati za stvaranje vlastitog vrta:

 • Pružite djeci vlastiti vrtni prostor – ne mora biti veliki prostor u pitanju, možete započeti s većim spremnikom ili nekoliko lonaca.
 • Uključite stariju djecu u planiranje i dizajn vrta.
 • Koristite lagane alate i vrtnu opremu jednostavnu za rukovanje, pravilne veličine.
 • Potaknite djecu da kopaju po zemlji.
 • Uzgajajte zanimljive biljke poput suncokreta, kukuruza, bundeve, rajčice ili jagoda.
 • Sadite cvijeće koje privlači leptire, bubamare i druge zanimljive insekte ili ptice.
 • Instalirajte vodeni element ili sunčani sat.
 • Posjetite dječje farme ili botaničke vrtove kako bi prikupili raznolike ideje.

Savjet za sigurnost djece u vrtu

 • Odaberite alat ispravne veličine.
 • Različite sprejeve i gnojiva držite izvan dosega djece.
 • Izbjegavajte koristiti kemikalije. Uzgajajte organski što je više moguće.
 • Osigurajte ogradu i sigurno skladištenje opreme i alata.
 • Ljeti stvorite hladovinu suncobranima ili platnenom tkaninom.
 • Kada je potrebno, zaštitite djecu od sunčevih zraka; neka nose kapu, kremu za sunčanje, prikladnu odjeću i gumene čizme.
 • Ne ostavljajte kante vode bez nadzora blizu male djece.

Kako izabrati biljke koje će djeca uzgajati?

Djeca vole veliko cvijeće i povrće jarkih boja koje brzo raste. Biljke poput suncokreta, kukuruza i bundeve odličan su izbor. Također, trebali biste razmisliti o uzgajanju biljnih vrsta koje imaju zanimljive senzorne i teksturne osobine. Primjerice, bosiljak, ružmarin, jagode i cherry rajčice karakterizira osebujna aroma i okus. Jasmin, lavanda, metvica i matičnjak imaju intenzivan i ugodan miris, dok kukuruz, bambus i različite trave proizvode neobične zvukove kada zapuše vjetar.

Kako odabrati aktivnosti za djecu u vrtu?

Mala djeca, predškolci, osnovnoškolci i starija djeca imat će različita očekivanja i obavljati različite zadatke u vrtu. Mlađa djeca trebat će pažljiv nadzor tijekom aktivnosti u vrtu. Prikladni zadaci za mlađu djecu uključuju zalijevanje biljaka, berbu plodova i sadnju sjemenki. Starija djeca fizički su sposobna baviti se raznovrsnijim i zahtjevnijim aktivnostima, poput kopanja, nošenja, sadnje i obrezivanja. Odaberite aktivnosti koje odgovaraju dobi djeteta. Prijedlozi uključuju zalijevanje vrta, kopanje, sadnju i branje povrća, voća i cvijeća, pripremu tla organskim gnojivom, kompostiranje i recikliranje te pripremu zdravih obroka, poput salata i školskih ručaka.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Literatura:

Better Health Channel (2014) <https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/gardening-for-children#children-learn-from-growing-things> Pristupljeno 6.4.2021.

Podijelite ovaj članak