Kako pravilno odvajati otpad?

Recikliranje, oporaba i prerada otpadnih materijala postupci su koji se provode za ponovnu uporabu materijala u novim proizvodima. Osnovni koraci recikliranja su prikupljanje otpadnih materijala, njihova prerada ili proizvodnja u nove proizvode i kupnja tih proizvoda koji se potom mogu ponovno reciklirati. Najčešći materijali koji se recikliraju uključuju ostatke željeza i čelika, aluminijske limenke, staklene boce, papir, drvo i plastiku. Materijali ponovno korišteni u reciklaži služe kao zamjena za sirovine dobivene iz sve oskudnijih prirodnih resursa kao što su nafta, zemni plin, ugljen, mineralne rude i drveće. Recikliranje može pomoći u smanjenju količina čvrstog otpada odloženog na odlagalištima, koji postaju sve skuplji. Recikliranjem se također smanjuje onečišćenje zraka, vode i zemlje do kojeg dolazi zbog odlaganja otpada.

Prednosti recikliranja

 • Smanjuje količinu otpada koji se šalje na odlagališta otpada i spalionice
 • Čuva prirodne resurse poput drveća, vode i minerala
 • Povećava ekonomsku sigurnost poticanjem korištenja domaćeg izvora materijala
 • Sprečava onečišćenje okoliša
 • Štedi energiju

Koraci u recikliranju materijala

Recikliranje uključuje tri koraka koji stvaraju kontinuiranu petlju, predstavljenu poznatim simbolom za recikliranje.

1. korak : Prikupljanje i obrada

Postoji nekoliko metoda za prikupljanje materijala koji se mogu reciklirati, uključujući prikupljanje smeća od strane komunalnih radnika, odlagališta i programe pologa ili povrata novca. Nakon prikupljanja, materijali koji se mogu reciklirati šalju se u pogon za reciklažu kako bi se razvrstali, očistili i preradili u materijale koji se mogu koristiti u proizvodnji.

2. korak: Proizvodnja

U današnje vrijeme, sve se više proizvoda izrađuje od recikliranog sadržaja. Uobičajeni kućanski predmeti koji sadrže reciklirane materijale uključuju novine i papirnate ručnike, aluminijske, plastične i staklene boce za bezalkoholna pića, čelične limenke i plastične boce deterdženta za pranje rublja.

3. korak: Kupnja novih proizvoda izrađenih od recikliranih materijala

Kupnjom novih proizvoda izrađenih od recikliranih materijala pomažete u zatvaranju kruga recikliranja. Kada idete u kupovinu, obratite pozornost na to da se proizvodi koje kupujete mogu lako reciklirati ili da su proizvedeni od recikliranog sadržaja.

Kako bismo omogućili recikliranje otpada, potrebno je znati kako ispravno odvajati otpad.

U plave spremnike treba odlagati:

 • novine, časopise, bilježnice, knjige, slikovnice, pisaći i kompjuterski papir, papirnate vrećice, kartonske fascikle, kartonske kutije (bez  ljepljive trake, plastike, stiropora i dr.) i sl.

U plave spremnike ne smije se odlagati:

 • indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir, zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene i sl.

U smeđe spremnike treba odlagati:

 • kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.), male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne smije se odlagati:

 • ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i dr.

U zelene spremnike treba odlagati samo staklenu ambalažu (boce, staklenke i sl.).

U zelene spremnike ne smije se odlagati:

 • prozorsko i automobilsko staklo, kristalno, optičko i armirano staklo, laboratorijsko staklo, staklena vuna, žarulje i fluorescentne svjetiljke, porculanski i keramički predmeti.

U žute spremnike treba odlagati: 

 • polietilenske vrećice, folije, filmove, mjehurastu ambalažu, boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih prizvoda i sl., čaše i posude od jogurta, sira i sl. ambalažu za razne prehrambene proizvode od pjesnastog polistirena (stiropora), višeslojnu ambalažu (tetrapak), ostale proizvode od plastike: boce za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo, konzerve od hrane i limenke od pića.

U žute spremnike ne smije se odlagati:

 • plastičnu ambalažu i limenke s ostacima od boja, lakova i motornih ulja, plastičnu ambalažu i limenke s ostacima od kemikalija, boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina, boce i limenke pod tlakom (npr. propan/butan boce).

U spremnike za otpadni tekstil treba odlagati:

 • odjeću, ručnike, posteljinu, zavjese, šešire i kape, torbe i krpene igračke i ostale otpadne tekstilne proizvode.

U spremnike za otpadni tekstil ne smije se odlagati:

 • obuću, kožne torbe, pernate jastuke, poplune.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak