Tjelesna aktivnost i samopouzdanje

Pretile osobe se često osjećaju depresivno, pate od manjka samopouzdanja i osjećaja manje vrijednosti. Temeljem navedenog znanstvenici s Medical College of Georgia željeli su ustanoviti može li redovita tjelesna aktivnost pokrenuti pozitivne promjene u životima pretile djece.

Studijom je obuhvaćeno 207 pretile djece, u dobi od 7 do 11 godina, koja se u pravilu nisu bavila nikakvim oblikom tjelesne aktivnosti. U sklopu navedenog istraživanja podijeljeni su u dvije skupine, dio populacije je nastavio sa sjedilačkim načinom života, dok je druga skupina svaki dan nakon škole vježbala 20 do 40 minuta u razdoblju od 13 tjedana. Tjelesna aktivnost koju su djeca upražnjavala bila je usmjerena na vježbe koje povećavaju broj otkucaja srca poput preskakanja konopa, povlačenja užeta, graničara, nogometa i košarke. Također, tijekom vježbanja izmjenjivana su razdoblja intenzivne tjelesne aktivnosti s razdobljima slabe do umjerene tjelesne aktivnosti.

Prema rezultatima objavljenim u časopisu Journal of Pediatric Psychology, kod djece koja su svaki dan vježbala 40 minuta utvrđen je najveći napredak. Simptomi depresivnog ponašanja su smanjeni te je utvrđeno povećanje samopouzdanja. S obzirom da su se osjećali bolje i zadovoljnije, imali su i manju želju za slatkišima i grickalicama što je u konačnici pridonijelo manjem dnevnom energetskom unosu.

Navedenim istraživanjem je dodatno utvrđeno kako redovita tjelesna aktivnost ima višestruko pozitivno djelovanje na zdravlje organizma. U slučaju da se i vaše dijete bori s problemom pretilosti, potaknite ga na redovito vježbanje. Potrebno je napraviti samo prvi korak koji će za sobom povući niz ostalih pozitivnih promjena.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak