Veći unos povrća tijekom trudnoće utječe na prihvaćanje povrća u djece

Svaki roditelj iskusio je koliko je teško tijekom obroka uvjeriti malu djecu da pojedu povrće s tanjura. Međutim, znanstvenici sada vjeruju kako bi se taj problem mogao izbjeći ukoliko majke same konzumiraju više povrća tijekom trudnoće.

Važnost prehrane bogate voćem i povrćem

Prehrana bogata lisnatim povrćem i voćem može ojačati imunosni sustav, smanjiti razinu krvnog tlaka i rizik od pretilosti, pa čak imati i preventivno djelovanje na neke vrste karcinoma. Istraživači su u jednu studiju uključili 696 žena u razdoblju od svibnja 2005. do lipnja 2007. godine tijekom i nakon trudnoće, te su ispunile upitnik šest godina kasnije. Ispitanice su bile upitane koliko su porcija povrća dnevno konzumirale tijekom i nakon trudnoće. Također, navele su koliko su zelenog povrća njihova djeca konzumirala u dobi od četiri mjeseca do šest godina.

Djeca majki koje su konzumirale 3,5 ili više porcija povrća dnevno konzumirala su oko 0,9 porcije povrća dnevno. Za usporedbu, djeca majki koje su konzumirale manje od 3 porcije povrća konzumirala su 0,8 porcije povrća dnevno. Tijekom godine, povećanjem unosa povrća majki, njihova bi djeca konzumirala više od 35 dodatnih porcija povrća, u usporedbi s djecom čije su majke konzumirale manje količine povrća.

Povećanje unosa povrća strategija koju trebamo primijeniti?

Urođene preferencije okusa važna su prepreka za unos povrća tijekom dojenačke dobi i mogu naknadno pridonijeti niskom unosu povrća tijekom cijelog životnog vijeka. Postojeći dokazi ukazuju na to da intervencija u svrhu povećanja unosa povrća među majkama prije i nakon poroda može biti učinkovita strategija za poboljšanje prihvaćanja i unosa povrća u dojenčadi. Međutim, veličine porcija povrća nisu zabilježene u upitniku. Također, znanstvenici nisu uzeli u obzir jesu li djeca dobrovoljno jela povrće ili su to radila zbog pritiska od strane roditelja. Zaključno, stručnjaci ističu potrebu za provedbom većeg broja istraživanja kako bi se potvrdili dobiveni rezultati.

Podijelite ovaj članak