Važnost zajedničkih obroka

Živimo ubrzanim načinom života u kojem roditelji više od polovice dana provode na svojem radnom mjestu, djeca u školi, dok se vrijeme provedeno kod kuće najčešće provodi ispred televizije, laptopa ili drugih ekrana. Vrijeme koje obitelj najčešće provodi zajedno jest ono za vrijeme obroka, što zajednički obrok čini poveznicom obitelji. Obiteljski stol mjesto je gdje se obitelj najčešće okuplja, razmjenjuje svakodnevna iskustva i doživljaje, gdje djeca uče oblikovati i izražavati svoje stavove i misli vezane uz hranu, što ujedno ojačava obiteljske odnose. Obiteljski stol je također mjesto gdje se dijete prvi put susreće s hranom, upoznaje mirise i okuse, formira prva iskustva, ali i stvara prehrambene navike koje nosi sa sobom u odraslu dob.

Kako bi poboljšali prehrambene navike djece, ali i cjelokupne obitelji, nastojte barem četiri dana u tjednu osigurati zajedničke obroke. Poznato je kako djeca najbolje uče iz primjera, stoga nastojte svoj dan započeti zajutrakom kako bi Vaša djeca redovito zajutarkovala. Tijekom objedovanja sve uređaje koji Vas u istom mogu ometati ostavite po strani te ugasite televiziju. To neka postane obiteljski imperativ te vrijeme objedovanja iskoristite kako biste uživali u hrani, ali i obitelji, bez vanjskih utjecaja. Obiteljski su obroci dobra prilika za razgovor o zdravim prehrambenim navikama i uključivanje djece u razgovore o tome kako izgleda njihov šareni tanjur jer na taj način utječete i na dječji odabir prilikom konzumacije hrane izvan vlastitog doma. To je samo jedan od načina na koji nas hrana može povezati. Zajedničko planiranje obroka, isprobavanje novih recepata ili kombinacija namirnica i začina također je način na koji nas hrana spaja te pridonosi kvalitetnom druženju. Hrana je i neizostavan dio brojnih važnih događanja koje želimo podijeliti sa svojim najdražima, kako članovima obitelji tako i prijateljima. Ukratko, hrana predstavlja ono oko čega se okupljamo, kao i ono zbog čega se okupljamo. Studije pokazuju kako tri ili više zajedničkih obroka tjedno pridonose stvaranju zdravijih prehrambenih navika kod djece, smanjuju rizik od razvoja debljine u djece, a pritom se osigurava kvalitetno provedeno vrijeme s obitelji. Također, istraživanja potvrđuju da češći zajednički obroci pridonose osjećaju sreće i zadovoljstva vlastitim životom.
Pokazalo se da je redoviti obiteljski ručak povezan sa učestalijom konzumacijom doručka te povećanim unosom povrća, hrane bogate kalcijem i prehrambenim vlaknima.
Ono što također ne smijemo zaboraviti jest činjenica da obroci pomažu u prenošenju rituala i tradicije te kreiranju lijepih uspomena na odrastanje, koje djeca usvajaju za cijelu život te prenose kasnije u svoje obitelji.

Podijelite ovaj članak