Nepravilna prehrana loše utječe na mentalno zdravlje djece

U nedavno provedenom istraživanju, kod obitelji koje se nepravilno hrane uočeno je lošije mentalno zdravlje, u usporedbi s onima koje izbjegavaju obroke s visokim udjelom šećera, masti i soli. Postoje snažni dokazi da upalni procesi u tijelu, bila to kronična upala ili upala niske razine koja ne može uzrokovati simptome, zapravo postupno oštećuju stanice i organe. To dovodi do mnogih kroničnih bolesti kao što su šećerna bolest tip 1, karcinom i bolesti srca. Uzroci ovog kroničnog imunosnog odgovora mogu biti prehrana, stres, pretilost i zagađivači iz okoliša.

Crijevne bakterije utječu na mentalno zdravlje djece?

Znanstvenici s dječjeg istraživačkog instituta Murdoch (MCRI) proučavali su prehranu i mentalno zdravlje više od 1800 roditelja i njihove djece u dobi od 11 i 12 godina. Također, pratili su i razinu biomarkera kroničnog upalnog stanja u njihovim uzorcima krvi.

Rezultati studije pokazali su prednosti uravnotežene prehrane koja je bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. Stručnjaci tvrde kako prehrana može izravno utjecati na mentalno zdravlje putem mehanizama kao što su utjecaj na crijevne bakterije, promjene u plastičnosti mozga ili regulaciju hormona.

Potrebne promjene u svrhu postizanja uravnotežene prehrane

Dobiveni rezultati pokazuju kako je potrebno uvesti značajnije promjene vezane uz reklamiranje nezdrave hrane, cijene i pristup potrošačima, kako bi uravnotežena prehrana postala izbor svake obitelji.

Podijelite ovaj članak