Postoji li povezanost između zdravlja zubi i pretilosti?

U posljednjih nekoliko desetljeća uočen je veliki porast broja djece, adolescenata i odraslih s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću. Jedna od glavnih briga vezanih uz pretilost u djetinjstvu je da će se ona vjerojatno nastaviti i u odrasloj dobi. Pretilost može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su hipertenzija, srčanožilne bolesti, dislipidemija, šećerna bolest tipa 2 te inzulinska rezistencija, neovisno o dobi osobe. Znanstvenici tvrde kako gubitak zuba može biti još jedan čimbenik povezan s povećanom tjelesnom masom. To upućuje na složeni odnos između indeksa tjelesne mase i oralnog zdravlja.

Razgovor s djecom o tome što je zdravo, a što nezdravo za njihove zube može biti jedan od načina za sprečavanje prekomjerne tjelesne mase u djece, ističu znanstvenici. U jednoj studiji proučili su podatke o prehrambenim navikama, indeksu tjelesne mase i zdravlju zuba 271 predškolskog i osnovnoškolskog djeteta u Švedskoj. Tjelesna visina, tjelesna masa i prehrambeni unos djece tijekom jednog dana uspoređeni su s prevalencijom bakterija odgovornih za nastanak karijesa u uzorku sline.

Znanstvenici su uočili jasnu povezanost – djeca koja su u uzroku sline imala veću količinu bakterija koje uzrokuju karijes također su imala značajno veći indeks tjelesne mase i lošije prehrambene navike. Ta djeca su učestalije jela i konzumirala veće količine hrane bogate šećerom. Zaslađena pića primarni su izvor dodanog šećera u svakodnevnoj prehrani djece, stoga predstavljaju rizik od karijesa zuba zbog visokog sadržaja šećera i erozije cakline zbog kiselosti. Kada unos šećera prelazi 15 do 20 kilograma po osobi godišnje, takav je unos izravno povezan s povećanjem prevalencije karijesa, tvrde znanstvenici. Osim toga, u osoba s ranim gubitkom zuba jasno se uočava nedostatak određenih vitamina i mikroelemenata.

Stručnjaci naglašavaju kako je za sprječavanje i smanjenje pretilosti i karijesa zuba u populaciji glavni cilj uvesti promjene prehrambenih navika, što uključuje ograničavanje konzumacije zaslađenih pića, ugljikohidrata i saharoze. Osim toga, vrlo su važne i preventivne mjere kao što su redovita tjelesna aktivnost i higijena zuba. Također, provođenje preventivnih programa u školama moglo bi pomoći u smanjenju učestalosti karijesa među djecom i adolescentima, ističu znanstvenici.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Izvor: University of Gothenburg

Podijelite ovaj članak