Mogu li igračke potaknuti djecu na održivu prehranu?

Stručnjaci su osmislili inovativni set hrane u obliku igračaka izrađen pomoću tehnologije 3D printanja, kako bi se djeca na što zanimljiviji način upoznala s idejom konzumacije održivih obroka koji uključuju kukce i otpade od hrane. Glavna zamisao je poticanje novih generacija na konzumaciju hrane koju bi čak i velik broj odraslih osoba mogao odbijati. Set uključuje ekološki održiv burger od kukaca, mesnu okruglicu napravljenu od algi (sastojka koji bi mogao revolucionirati naš prehrambeni ekosustav), jela od graha i recikliranih ostataka hrane.

Play Food From The Future

Cilj dizajniranja ove linije igračaka, nazvane „Play Food From The Future“, je podizanje svijesti o činjenici da ćemo tijekom sljedećih desetljeća svoju djecu morati učiti o važnosti održive prehrane i smanjenja bacanja hrane. Podaci Organizacije za prehranu i poljoprivredu pokazuju kako se jedna trećina hrane proizvedene za ljudsku prehranu svake godine, odnosno oko 1,3 milijarde tona, gubi ili baca. Stručnjaci sve više ističu potrebu za smanjenjem potrošnje mesa, za koju se predviđa kako će se udvostručiti do 2050. godine. Kao što je poznato, intenzivan uzgoj životinja ostavlja veliki ugljični otisak. Naime, ugljični otisak mjera je ukupne emisije stakleničkih plinova koju izravno ili neizravno uzrokuje određena osoba, proizvod, tvrtka ili događaj. Otprilike 70 % svjetske proizvodnje soje koristi se za ishranu životinja, što dovodi do destruktivnih posljedica u smislu zloupotrebe zemljišta, krčenja šuma i rasipanja hrane.

Jedan od načina suzbijanja utjecaja mesne industrije na okoliš je uvođenje novih izvora proteina u prehranu. Primjerice, uzgajanje kukaca ima veći potencijal ekološke održivosti od uzgoja kopnenih životinja. To je razlog zašto se hamburger s mesom od kukaca, koji se nalazi u ovom setu igračaka, smatra jednim od jela budućnosti.

Iako smo svjesni da možda kukci neće postati glavna komponenta na našem tanjuru, za početak je važno stvoriti svijest da smo upravo mi i naše navike ključni za proces održivosti Planete. Kako bi naše prehrambene navike bile održivije nego danas, potrebno je progovarati o ovoj temi i od malih nogu, jer upravo na najmlađima leži budućnost naše planete.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak