Kako možemo povećati unos voća i povrća kod djece?

Rezultati nedavno provedenog istraživanja pokazala su da kada polovicu dječjeg tanjura čini voće i povrće, ne samo da se zadovoljavaju prehrambene smjernice, već se i povećava količina voća i povrća kojeg djeca pojedu. Prema prethodno provedenim studijama, oko 60% djece ne konzumira dovoljnu količinu voća, a čak 93% ne konzumira dovoljnu količinu povrća dnevno. To ukazuje na potrebu za strategijama kojima bi se potaklo djecu da jedu više voća i povrća.

Za većinu hrane vrijedi kako će je djeca pojesti u većim količinama kada im se poslužuju veće porcije. Stoga su znanstvenici nastojali ispitati hoće li povećanje količine voća i povrća koje se poslužuje tijekom pet dana rezultirati povećanjem njihova unosa. Također, pitali su se hoće li strategija zamjene druge hrane voćem i povrćem rezultirati većim povećanjem unosa od jednostavne strategije dodavanja porcije voća i povrća.

Znanstvenici su u studiju uključili 53 djece u dobi od 3 do 5 godina. Svakom su djetetu pet dana servirani svi obroci i međuobroci tijekom tri različita razdoblja slučajnim redoslijedom. U kontrolnom razdoblju servirani su obroci koje su djeca obično dobivala u svom vrtiću, a u razdoblju testiranja strategije dodavanja, porcije voća i povrća povećane su za 50%. U razdoblju testiranja strategije zamjene, količina voća i povrća bila je povećana za 50%, a količina ostale hrane smanjena za ekvivalentnu masu.

Istraživači su otkrili kako je dodavanje porcije voća i povrća rezultiralo time da su djeca konzumirala 24% više povrća i 33% više voća u usporedbi s kontrolnim jelovnicima. Zamjena neke druge hrane voćem i povrćem dovela je do toga da su djeca konzumirala 41% više povrća i 38% više voća. Međutim, znanstvenici napominju kako većina djece još uvijek nije konzumirala preporučenu dnevnu količinu povrća za svoju dobnu skupinu, oko 1 ½ šalice, iako je odgovarajući unos postignut za voće.

Stručnjaci ističu kako, osim strategija ispitanih u ovoj studiji, postoje dodatni koraci koje roditelji mogu učiniti kako bi povećali unos voća i povrća kod djece. Primjerice, posluživanje voća i povrća kao prvog jela ili međuobroka kada su djeca gladna, kao i uključivanje voća i povrća u druga složenija jela. Također, važno je poticati djecu da jedu cijelo povrće samostalno.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Podijelite ovaj članak