Povratak u školu izazovno je razdoblje za djecu i roditelje, a jedan od velikih pritisaka koji je isključivo na roditeljskim leđima jest zadatak kako djetetu osigurati pravilnu prehranu koja će mu omogućiti pravilan razvoj i nahraniti gladni mozak. Pridržavajte se nekoliko važnih pravila koje vam donosimo u nastavku tijekom cijele godine i organizacija vaše obiteljske prehrane neće vam predstavljati izvor stresa.
- Unaprijed isplanirajte prehranu za cijeli tjedan
Vikendom zapišite plan prehrane za cijeli tjedan, a nakon njega i popis za kupovinu. Svakako uključite djecu u planiranje obroka i redovito isprobajte neki novi recept.
- Doručak dogovarajte navečer prije odlaska na spavanje
Doručak je izuzetno važan za zdravlje djece jer je odgovoran za održavanje normalne tjelesne mase djece, direktno utječe na uspjeh školi i poboljšava pamćenje i koncentraciju, a djeca koja doručkuju lakše zadovolje dnevne potrebe za ključnim nutrijentima. Navečer se s djecom dogovorite što bi htjeli doručkovati, a svakako pokušajte ispregovarati pametne doručke poput zobene kaše s jogurtom, bananom, medom i cimetom ili pak sendviča s namazom od slanutka i tvrdo kuhanim jajem i svježom paprikom. Razmislite i o zamrzavanju pečenih muffina koje možete ostaviti u hladnjaku preko noći da se odmrznu, a ujutro ih ugrijati u mikrovalnoj ili običnoj pećnici.
- Opskrbite zamrzivač domaćim jelima
Kada kuhate jela poput variva, juha, mesnih paprikaša, umaka za tjesteninu, popečaka od povrća napravite duplu porciju pa ekstra porciju zamrznite. Najvažnije u ovom procesu je da dobro označite što ste zamrznuli i datum zamrzavanja jer ćete bez detaljnih informacija zaboraviti što ste pripremili i fina jela izgubit će se u bespućima zamrzivača i ostati tamo dulje nego što bi trebala.
- Imajte u kući pametne međuobroke
Dok djeca čekaju da pripremite ručak ili večeru ponudite im međuobrok koji se sastoji od svježeg voća i povrća, suhog voća i orašastih plodova ili voćnih pločica, a možete im ponuditi i proteinske namirnice poput komadića sira ili jogurt. Zgodan međuobrok koji nalikuje desertu je i parfe od grčkog tipa jogurta poslužen s bobičastim voćem, granolom i tostiranim orašastim plodovima ili voćni smoothie od smrznute banane, mlijeka, malo cimeta uz dodatak svježeg sezonskog voća.
- Nasjeckajte povrće unaprijed
Sjeckanje povrća zna biti dugotrajno i rezultira popriličnim neredom u kuhinji. Pokušajte si olakšati kuhanje pripremom povrća unaprijed i njihovim pohranjivanjem u hladnjak. Nasjeckajte luk i držite ga dan dva prije korištenja u hladnjaku u čvrsto zatvorenoj kutiji. Brokulu i cvjetaču natrgajte na cvjetiće, a mrkvu narežite na kolutiće i također pospremite u čvrsto zatvorene posude. Naribajte kupus na salatu koji će zajedno s brokulom, cvjetačom i mrkvom zadržati kvalitetu najmanje 5 dana u hladnjaku, no glavno pravilo je da povrće perete netom prije konzumacije ili kuhanja jer dodatna vlaga od pranja povrća može izazvati prijevremeno kvarenje.