Priprema za novu školsku godinu – savjeti kako organizirati obroke

Povratak u školu izazovno je razdoblje za djecu i roditelje, a jedan od velikih pritisaka koji je isključivo na roditeljskim leđima jest zadatak kako djetetu osigurati pravilnu prehranu koja će mu omogućiti pravilan razvoj i nahraniti gladni mozak. Pridržavajte se nekoliko važnih pravila koje vam donosimo u nastavku tijekom cijele godine i organizacija vaše obiteljske prehrane neće vam predstavljati izvor stresa.

  1. Unaprijed isplanirajte prehranu za cijeli tjedan

Vikendom zapišite plan prehrane za cijeli tjedan, a nakon njega i popis za kupovinu. Svakako uključite djecu u planiranje obroka i redovito isprobajte neki novi recept.

  1. Doručak dogovarajte navečer prije odlaska na spavanje

Doručak je izuzetno važan za zdravlje djece jer je odgovoran za održavanje normalne tjelesne mase djece, direktno utječe na uspjeh školi i poboljšava pamćenje i koncentraciju, a djeca koja doručkuju lakše zadovolje dnevne potrebe za ključnim nutrijentima. Navečer se s djecom dogovorite što bi htjeli doručkovati, a svakako pokušajte ispregovarati pametne doručke poput zobene kaše s jogurtom, bananom, medom i cimetom ili pak sendviča s namazom od slanutka i tvrdo kuhanim jajem i svježom paprikom. Razmislite i o zamrzavanju pečenih muffina koje možete ostaviti u hladnjaku preko noći da se odmrznu, a ujutro ih ugrijati u mikrovalnoj ili običnoj pećnici.

  1. Opskrbite zamrzivač domaćim jelima

Kada kuhate jela poput variva, juha, mesnih paprikaša, umaka za tjesteninu, popečaka od povrća napravite duplu porciju pa ekstra porciju zamrznite. Najvažnije u ovom procesu je da dobro označite što ste zamrznuli i datum zamrzavanja jer ćete bez detaljnih informacija zaboraviti što ste pripremili i fina jela izgubit će se u bespućima zamrzivača i ostati tamo dulje nego što bi trebala.

  1. Imajte u kući pametne međuobroke

Dok djeca čekaju da pripremite ručak ili večeru ponudite im međuobrok koji se sastoji od svježeg voća i povrća, suhog voća i orašastih plodova ili voćnih pločica, a možete im ponuditi i proteinske namirnice poput komadića sira ili jogurt. Zgodan međuobrok koji nalikuje desertu je i parfe od grčkog tipa jogurta poslužen s bobičastim voćem, granolom i tostiranim orašastim plodovima ili voćni smoothie od smrznute banane, mlijeka, malo cimeta uz dodatak svježeg sezonskog voća.

  1. Nasjeckajte povrće unaprijed

Sjeckanje povrća zna biti dugotrajno i rezultira popriličnim neredom u kuhinji. Pokušajte si olakšati kuhanje pripremom povrća unaprijed i njihovim pohranjivanjem u hladnjak. Nasjeckajte luk i držite ga dan dva prije korištenja u hladnjaku u čvrsto zatvorenoj kutiji. Brokulu i cvjetaču natrgajte na cvjetiće, a mrkvu narežite na kolutiće i također pospremite u čvrsto zatvorene posude. Naribajte kupus na salatu koji će zajedno s brokulom, cvjetačom i mrkvom zadržati kvalitetu najmanje 5 dana u hladnjaku, no glavno pravilo je da povrće perete netom prije konzumacije ili kuhanja jer dodatna vlaga od pranja povrća može izazvati prijevremeno kvarenje.

Podijelite ovaj članak