Izvještaj s prvog stručnog skupa “EU PETICA – igrom do zdravlja”

Hrvatski liječnički zbor i Agencija za odgoj i obrazovanje zajedno su 26. siječnja 2023. godina organizirali stručni skup EU PETICA – igrom do zdravlja namijenjen učiteljima razredne nastave, ravnateljima i drugim stručnim suradnicima iz 10 škola na području Osječko-baranjske, Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije koje od školske godine 2022./2023. sudjeluju u projektu EU PETICA – igrom do zdravlja (UP.02.2.1.08.0010).

Stručnim skupom EU PETICA – igrom do zdravlja održanom u virtualnom obliku službeno je obilježen početak provedbe ovog važnog projekta koji će uz potporu Europskog socijalnog fonda okupiti preko četiri stotine sudionika na području Dalmacije, Like i Slavonije, a provode ga Hrvatski liječnički zbor i partner Općina Podgorač.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, prof.dr.sc. Željko Krznarić, otvorio je stručni skup pozdravnim riječima te je izrazio veliko zadovoljstvo što nakon osam godina uspješnog provođenja projekta u zagrebačkim osnovnim školama, PETICA odlazi na selo te će uključiti osnovne škole u ruralnim krajevima Dalmacije, Like i Slavonije.

Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač, jedne od najuspješnijih općina na području Osječko-baranjske županije po povlačenju sredstava iz Europskih fondova, koja je ujedno i partner projekta EU PETICA-igrom do zdravlja, također je pozdravio sudionike skupa. Istaknuo je kako Općina Podgorač kontinuirano djeluje na unapređenju kvalitete života svojih stanovnika, zbog čega je partnerstvo na EU projektu PETICA Hrvatskog liječničkog zbora, koji promovira zdravlje i prevenira pretilost – drugu pandemiju 21. stoljeća, bio je logičan korak, ali i izrazito zadovoljstvo.

Dr. sc. Nina Petričević, dr. med., sudionike je pobliže upoznala s javnozdravstvenim problemom debljine te njezinom povezanosti s kroničnim nezaraznim bolestima. Nadalje, naglasila je kako je posljednjih godina vidljiv porast indeksa tjelesne mase u ruralnim krajevima. Čimbenici poput unapređenja infrastrukture, razvoja mehanizacije poljoprivrede, porasta dohotka, povećanja broja automobila, smanjenja potrošnje energije i veće potrošnje procesiranih prehrambenih proizvoda pridonose bržem porastu indeksa tjelesne mase u ruralnim područjima. Zaključila je kako je zdraviji život u ruralnim krajevima, nažalost, postao samo mit.

Voditeljica projekta EU PETICA – igrom do zdravlja, Sara Cobal, mag.nutr., predstavila je okupljenima stručne i znanstvene aspekte provedbe EU projekta PETICA – igrom do zdravlja.

Željka Kolarić, mag.oec., stručnjakinja za komunikacije i digitalni marketing, predstavila je specifičnosti komunikacijske strategije EU programa PETICA – igrom do zdravlja koje su napravljene u cilju prilagodbe provedbe programa u ruralnim krajevima Republike Hrvatske.

Prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender sudionike je upoznala s temeljnim odrednicama pravilne prehrane i načinima kako ih prenijeti djeci. Osim toga, prof. Vranešić Bender i Sara Cobal, predstavile su poglavlja novih tiskanih materijala za djecu i roditelje koji će sudjelovati u projektu EU PETICA – igrom do zdravlja te su sudionicima približile gradivo kako bi učitelji lakše prenijeli ključne poruke o pravilnoj prehrani i zdravom načinu života koje se ovim projektom žele prenijeti.

Marina Ništ, prof., podijelila je s okupljenima maštovite savjete kako djecu i mlade na zabavan način potaknuti da preuzmu odgovornost za svoje prehrambene navike.

Posljednje predavanje na stručnom skupu bilo je posvećeno važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje djece. Izv.prof.dr.sc. Danijel Jurakić prikazao je rezultate novijih istraživanja o utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje djece, kao i preporuke za tjelesnu aktivnost u djece.

Uspješnost prvog znanstvenostručnog skupa očitovala se sudjelovanjem učesnika iz cijele Hrvatske koji su nesebično podijelili svoja iskustva iz dosadašnje prakse. Interes i motivacija sudionika te stručnost i iskustvo predavača pridonijeli su dinamici, ali i kvaliteti ovog skupa koji predstavlja važan kotačić u procesu provedbe aktivnosti za suzbijanje pretilosti Hrvatskog liječničkog zbora.

Podijelite ovaj članak