Dalmatinska jela koja bi se svima trebala redovno naći na tanjuru

Za dalmatinsku kuhinju mogli bismo reći da je jedna vrsta mediteranske prehrane sa svojim specifičnim obilježjima. Iako je na glasu zbog ribe, maslinova ulja i blitve, kada su u pitanju glavna jela vrlo često je zastupljeno meso. Primjerice, pršut, pašticada, rižot i janjetina samo su neke od glavnih mesnih zvijezda dalmatinske kuhinje.

Pogledamo li zemljopisnu kartu vidjet ćemo da Dalmaciju možemo podijeliti u dvije zone: mediteransku regiju, koja obuhvaća obalu i otoke, i submediteransku zonu odnosno dalmatinsko zaleđe koje predstavlja kontinentalni dio Dalmacije. S obzirom da je obalna regija nepovoljna za ratarstvo, u prošlosti je ova regija opstajala upravo zbog oslonca u stočarstvu kojeg joj je pružala Dalmatinska zagora. Stoga, ovaj mesni utjecaj u dalmatinskoj kuhinji uopće ne iznenađuje, no uzmemo li obzir da nam je unos ribe daleko ispod preporučenog, predstavit ćemo izvorna dalmatinska jela s ribom, povrćem i mahunarkama koja s ciljem unapređenja zdravlja vrijedi uvesti u svoju prehranu.

Biži, brudet ili rižot za ručak

Manje je poznato da se mahunarke u Dalmaciji uzgajaju od pamtivijeka. Primjerice, postoje dokazi o uzgoju leće na Hvaru u doba neolitika oko 3000 godina pr. Kr., kao i graška i slanutka iz brončanog doba. Variva ili jela na žlicu su uvijek dobra ideja, poput variva od graška, pašta fažola ili variva od boba i sipe. Brudeti su također dobra ideja jer im je priprema jednostavna, mogu se pripremiti od bilo koje vrste ribe i morskih plodova jer nježna termička obrada čuva hranjive sastojke poput omega- 3 masnih kiselina. Brudet se obično poslužuje uz palentu, a zanimljiv je podatak da se kukuruz u zagori intenzivno uzgajao od 16. stoljeća, kada je preuzeo primat u proizvodnji i prehrani Dalmatinaca. Ideja za brzi ručak je i rižoto, pogotovo onaj s dagnjama u koji se dodalo malo pasirane rajčice.

Pite: soparnik i viška pogača

Dva jednostavna autohtona dalmatinska jela su soparnik i viška ili komiška pogača. Obje pite na beskrajno ukusan način isporučuju glavne namirnice dalmatinske kuhinje: sitnu plavu ribu i blitvu.

Mandulat i pogača od smokava za desert

Nutritivno gledano, nema boljeg deserta ili međuobroka od suhog voća i orašastih plodova, a u tu zdravističku priču savršeno se uklapaju tradicionalni dalmatinski recepti poput smokvenjaka ili hiba s otoka Visa ili mandulata, slastice od badema, bjelanjaka, meda i šećera. U nedostatku vremena za izradu ovih tradicionalnih slastica dobra ideja je napraviti danas vrlo popularne energetske kuglice od usitnjenih badema i smokava.

Glavna obilježja dalmatinske kuhinje su svježi sastojci, jednostavna priprema s nježnom termičkom obradom i dodatak mediteranskog začinskog bilja i maslinovog ulja, a sudeći prema istraživanjima o utjecaju hrane na zdravlje, navedene bi odlike svi trebali prigrliti u sklopu svoje prehrane i stečene navike prenositi na djecu.

Podijelite ovaj članak