Pozivamo vas na Croatian Obesity Forum: „Prednosti i opasnosti digitalnog društva“

PETICA-igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje vas poziva na već tradicionalni, šesti po redu Croatian Obesity Forum koji će se održati 4. ožujka 2024., od 16:00 do 19:00 sati, u Hrvatskom liječničkom zboru, Šubićeva 9.

Pretilost je čimbenik rizika za kronične nezarazne bolesti‎. Prekomjerna tjelesna masa i pretilost pogađaju gotovo 60 % odraslih i trećinu djece (‎29 % dječaka i 27 % djevojčica)‎ u europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije.

PETICA – igrom do zdravlja provodi se već deset godina zaredom u zagrebačkim osnovnim školama, a do sada je obuhvatila više od 15 000 dionika. Cilj projekta je prevencija pretilosti stvaranjem zdravijih životnih navika vezanih uz prehranu i tjelesnu aktivnost u djece školske dobi, ali i njihovih roditelja. Za moderno društvo karakteristična je primjena novih tehnologija koje mogu pridonijeti kvaliteti življenja, no istraživanja upozoravaju kako njihovo pretjerano korištenje može imati i potencijalno štetne posljedice.

Tema ovogodišnjeg Foruma usmjerena je na sagledavanje učinaka digitalnih tehnologija na zdravlje djece i odraslih. Znamo da je digitalna pismenost direktno povezana i s onom zdravstvenom, a podrazumijeva vrijeme provedeno pred ekranima različitih uređaja.

Pridonose li digitalne tehnologije prevenciji ili pak razvoju pretilosti?

Zahvaljujući kvalitetnoj digitalnoj tranziciji, razvojem različitih baza podataka i učinkovitijih zdravstvenih sustava moguće je razviti sveobuhvatne modele prevencije pretilosti u djece. Istraživači teže pronalasku što učinkovitijih modela kako bi prevenirali razvoj prekomjerne tjelesne mase i pretilosti od što ranije životne dobi.

S druge strane, svjedočimo brojnim nepovoljnim učincima prekomjernog izlaganja različitim uređajima i ekranima koji pridonose razvoju prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Nadalje, nezdravo korištenje digitalnih tehnologija doprinosi razvoju metaboličkog sindroma, neuroloških problema, ali i koštano-mišićnih poremećaja zbog smanjene tjelesne aktivnosti. Rezultati studija jasno pokazuju da  količina uređaja i ekrana kojima su djeca svakodnevno izložena te količina vremena koju provode sjedeći, zasigurno će negativno utjecati na njihovo u zdravlje u budućnosti.

Pridružite nam se na ovogodišnjem Forumu gdje će vrhunski stručnjaci s područja pedijatrije i neuropedijatrije, komunikologije, nutricionizma i kineziologije osvrnuti na ovu zanimljivu temu te dati odgovore na još brojna pitanja koja su ključna za stvaranje zdravijih obitelji i lokalnih zajednica.

Kada i gdje se održava Croatian Obesity Forum?

Croatian Obesity Forum održat će u Hrvatskom liječničkom zboru, Šubićeva 9, 4. ožujka 2024. godine, od 16:00-19:00 sati.

Tko sve može sudjelovati i kako se prijaviti?

Croatian Obesity Forum otvoren je za liječnike, ostale zdravstvene djelatnike i stručnjake, prosvjetne radnike, roditelje, te sve zainteresirane za ovogodišnju temu. Stručni skup bit će bodovan od Hrvatske liječničke komore i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Sudjelovanje na stručnom skupu je besplatno, a da biste se prijavili kliknite na niže navedeni link: Prijave na Croatian Obesity Forum 2024

Prijave traju do 29. veljače 2024., do kraja dana.

Podijelite ovaj članak