Veliki i mali obojili su svoj dan natječajem #Smoothieza5!

Nagradni natječaj #Smoothieza5 proveden je u razdoblju od 20. studenoga do 18. prosinca 2017. godine. Brojne obitelji obradovale su nas zabavnim, veselim i ukusnim receptima, kao i fotografijama nastalim prilikom same pripreme smoothija. Iz originalnih naziva recepata, ali i samih sastojaka, sudionici su pokazali da je zabavno razmišljati u pravilnoj prehrani te kako na jednostavan način možemo pridonijeti vlastitom zdravlju. Kroz pristigle prijave imali smo prilike pročitati različite kombinacije namirnica koje su u konačnici činile obiteljsku formulu zdravlja. Originalnim opisima samih smoothija neki su pokazali zavidno znanje o prehrani, a drugi na simpatičan i veseli način pokazali zašto je baš njihov smoothie najbolji. Odabrano je deset pobjedničkih recepata koji su objavljeni na Facebook stranici PETICA-igrom do zdravlja te su istima podijeljene vrijedne i bogate nagrade koje je osigurao Philips Hrvatska.

 

 Obitelj Hanžić i Vincelj, smoothie Smutko smutić

 

Osim provedbe nagradnog natječaja na službenoj web stranici petica.hr i društvenim mrežama programa PETICA-igrom do zdravlja, provodila se i kampanja Oboji svoj dan u sklopu razredne nastave 13 zagrebačkih osnovnih škola. U školama sudionicama program PETICA dodatno smo htjeli staviti naglasak na važnost šarenila u tanjuru odnosno čašama te način na koji ono pridonosi našem zdravlju. Naime, svi učenici odgonetnuli su zagonetku koju su im poslali prijatelji iz Zdravigrada, da „smute svoj smoothie“, i to u odgovarajućoj boji. Učenici trećih i četvrtih razreda sami su osmislili svoje recepte smoothija te su uz njega poslali originalne, vesele i poučne pjesmice. Najbolje recepte nagradili smo posjetom Vodenka u razred. Prilikom druženja s Vodenkom, učenici su imali priliku pripremiti smoothie prema nagrađenom receptu te ga zajedno s njim kušati. Zajedno smo gulili, sjeckali, miješali različito voće, povrće, žitarice, orašaste plodove i sjemenke s mlijekom, mliječnim proizvodima te različitim sokovima. Vitamini, minerali, vlakna, antioksidansi oživjeli su na satu te ujedno i postali ključna tema razgovora s Vodenkom. Učenici su s Vodenkom kroz zabavu i igru na poučan način učili pripremati ovaj jednostavan obrok, ali ujedno i razgovarali o važnosti uravnotežene prehrane za naše zdravlje.

Odabrano je pet najboljih recepata u sklopu kampanje Oboji svoj dan, a to su:

1. OŠ M. Laginje, 4.a, učiteljica Edita Kitner
2. OŠ P. Miškine, 4.c, učiteljica Dubravka Ciganović
3. OŠ Dugave, 3.b, učiteljica Nataša Ivanov
4. OŠ G. Vitez, 4.a, učiteljica Gordana Capan.

Pregledom svih recepata dobili smo dugu boja i hranjivih sastojaka koji pridonose boljem zdravlju naših učenika koji uvijek vrijedno sudjeluju, zajedno s njihovim učiteljima, u aktivnostima programa PETICA. Hvala svim školama sudionicima kampanje Oboji svoj dan! Veselimo se novim, zajedničkim razigranim iznenađenjima u drugom polugodištu školske godine 2017./2018. Do tada uživajte u veselim stihovima učenika 4. c. iz OŠ P. Miškine.

Zelena smoothie pjesma

Dok pišemo ovu zelenu pjesmu,
smoothie hvatamo u ruku desnu.

On je zdrav,
kao pravi super heroj – lav !

Špinat je na vrhu ljestvice,
a s njime i voljene chia sjemenke.

Iako je zdravo sve,
najdraže nam je voće.

Banana se s narančom utrkuje,
tko će u jogurt stići prije.

Još stavljamo malo đumbira,
da smoothie u ustima ukusnije svira.

Med je obavezan za kraj,
kad u usta staviš
to je zeleni raj!

Na kraju vičemo : Volimo PETICU!
i na vrh stavljamo metvicu.

Vodenko i učenici 4.c. iz OŠ P. Miškine pripremaju zeleni smoothie

 

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak