Održan osmi znanstvenostručni skup PETICA-igrom do zdravlja

(Zagreb, 09. 11.2021. godine) – Održan je tradicionalni, već osmi po redu znanstvenostručni skup za sve učitelje programa PETICA u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora i Agencije za odgoj i obrazovanje. Time je i službeno započeo program PETICA-igrom do zdravlja u školskoj godini 2021./2022. Program PETICA-igrom do zdravlja će ove godine obuhvatiti 20 škola u gradu Zagrebu te će u njemu sudjelovati preko 1500 različitih sudionika – učenika, roditelja, ravnatelja i stručnjaka.

Skup je otvoren pozdravnim riječima znanstvene koordinatorice projekta prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender, pomoćnice ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje gđe. Đurđe Kulušić, mr.sc., i voditeljice projekta PETICA-igrom do zdravlja Sare Cobal, mag. nutr., nakon čega su učitelji upoznati s bogatim programom, ali i novostima vezanim uz provedbu programa PETICE u novoj školskoj godini.

Razlog zašto je Hrvatski liječnički zbor pokrenuo program PETICA su svakako i zabrinjavajući trendovi povezani uz tjelesnu masu odrasle, ali i maloljetne populacije. Prema najnovijim podacima Eurostata čak 53% odraslih stanovnika Europske unije ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu dok se u Republici Hrvatskoj ta brojka penje do 65%, a time Hrvatska ulazi u sami vrh „najdebljih“ država Europske unije. Kada promatramo djecu, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju kako čak 20,2% djevojčica i dječaka ima prekomjernu tjelesnu masu, a debljinu čak 14,8% i to u dobi od 8 godina. Zbog toga je od izuzetne važnosti educirati o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti te započeti u što ranijoj dobi, a ključnu ulogu u tom procesu imaju učitelji, edukatori u programu, koji stečeno znanje prenose djeci.

Nakon što se učenici u drugom i trećem razredu PETICE upoznaju s principima pravilne prehrane i osnovnim sastavom hrane, u četvrtom razredu susreću se s povezanošću prehrane, ljudskog tijela i zdravlja te specifičnostima prehrambenih obrazaca, ali i tradicije u različitim regijama Hrvatske. Znanstveno stručni skup PETICA je kroz tri sata različitih predavanja educirao preko 100 učitelja, profesora, ravnatelja te im približio temu unosa i apsorpcije nutrijenata, ulogu prehrane u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, prehrambene obrasce i navike koje odlikuju primorsku od kontinentalnu Hrvatsku te kako sve ove teme približiti učenicima četvrtih razreda.

U tu svrhu su stručnjaci programa PETICA-igrom do zdravlja pripremili i Materijale za učitelje 3, radne listove PETICA, kao i videomaterijale, koje dobivaju svi učitelji i učenici. Kroz spomenute materijale se učenicima približavaju ove važne teme kroz igru, različite pokuse, zabavne obrasce te kroz posebno osmišljenu društvenu igru PETICA.

Pri samom kraju stručnog skupa, doc. dr. sc. Sanja Šalaj  s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta  u Zagrebu, učiteljima je približila važnost tjelesne aktivnosti kod odraslih i djece te ujedno dala dodatne savjete kako isto primijeniti na dnevnoj bazi. PETICA je istaknula važnost tjelesne aktivnosti  u programu na način da od 15 predavanja i radionica koje se provode u ovoj školskoj godini, njih čak sedam posvećeno je vježbanju.

Veselimo se uzbudljivoj PETICA školskoj godini gdje se nadamo druženju uz hranu, prehranu i vježbanje, kako za mališane, tako i za njihove roditelje. Za više informacija posjetite službenu web stranicu www.petica.hr te svakako zapratite PETICA-igrom do zdravlja Facebook i Instagram profil.  

Online znanstveno stručni skup PETICA-igrom do zdravlja proveden je uz tehničku podršku portala vitamini.hr.

Podijelite ovaj članak