Izvještaj s kampanje „Grickaj zdravo, misli zeleno“

PETICA – igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora je s projektom Vrtim zdravi film Nestlé Adriatica, u razdoblju od 7. ožujka do 7. travnja 2022., u Hrvatskoj provela kampanju „Grickaj zdravo, misli zeleno“. Regionalna nutricionistica Nestlé Adriatic – Koraljka Novina, dipl. ing. – istaknula je kako je suradnja Vrtim zdravi film i PETICE – igrom do zdravlja usmjerena prema istim ciljevima za djecu osnovnih škola, a to je razvoj i usvajanje zdravih životnih navika. Napomenula je kako osim učenika, programi žele uključiti što veći broj ukupne javnosti na temu važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. Natječaj „Grickaj zdravo, misli zeleno“ je oblik aktivnosti u koji se svatko može uključiti i pokazati svoje znanje te vještine. Koraljka Novina zaključila je kako prema broju obuhvaćane djece, njih čak 19 000, PETICA i Vrtim Zdravi Film udruženi čine jedan od najopsežnijih programa takve vrste u Hrvatskoj.

Prehrana povezana s održivosti Planeta

Cilj kampanje „Grickaj zdravo, misli zeleno“ bio je ukazati kako i malim promjenama prehrambenih navika možemo utjecati na vlastito zdravlje, smanjiti rizik od razvoja debljine, ali i pridonijeti održivosti Planeta. Znanstvena koordinatorica programa PETICA, prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, istaknula je kako istraživanja pokazuju da prehrana bogata namirnicama biljnog porijekla ima pozitivan učinak na naše zdravlje, ali i na okoliš. Također, osvrnula se na upozorenja Europske komisije kojima se ističe važnost ubrzane nutritivne tranzicije kojom bi se poticala proizvodnja nutritivno bogate hrane (voće, povrće, leguminoze, riba), a smanjila ona kojom se dodatno potiče unos energetski bogate i nutritivno siromašne hrane (slastice, grickalice, gazirana pića), a direktno su povezane s prehrambenim i životnim navikama. Nastavkom pretjerane proizvodnje energetski bogate i nutritivno siromašne hrane povećava se rizik od razvoja debljine, ali i osiromašenja poljoprivrednih površina, bioraznolikosti te izvora svježe vode, zaključila je prof. dr. sc. Vranešić Bender.

Prijenos teorije u praksu

U svijetu u kojem se dio populacije bori s glađu, trećina proizvedene hrane se baca zbog čega je važno podići svijest o „zelenijim“ izborima, odnosno održivosti planete na vrijeme.  Stoga je cilj „Grickaj zdravo, misli zeleno“ kampanje bila potaknuti djecu i roditelje na veću upotrebu namirnica biljnog porijekla u svakodnevnom životu. Međuobroci imaju važnu ulogu u zadovoljavanju potreba za energijom i nutrijentima tijekom dana, a moguće ih je spraviti u samo pet minuta. Kampanja bogatog sadržaja, kroz niz članaka i objava na službenoj web stranici www.petica.hr, imala je za cilj ukazati na spomenute probleme i ponuditi praktične savjete o tome kako pridonijeti očuvanju zemljinih resursa te smanjiti otpad hrane u domaćinstvu.

Ponosni smo na veliki broj prijavljenih kreativnih recepata i fotografija međuobroka koje su sudionici podijelili na Facebook i Instagram stranici PETICA – igrom do zdravlja, a najkreativnijih desetero osvojili su poklon bonove za sportski dućan i Nestlé poklon paket.

Program PETICA – igrom do zdravlja educira djecu, roditelje i lokalnu zajednicu o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti od 2014. godine čime doprinosimo razvoju svijesti o važnosti brige o zdravlju, a kroz kampanju „Grickaj zdravo, misli zeleno“ i o očuvanju okoliša te održivosti planeta Zemlje.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak