Izvještaj s devetog znanstvenostručnog skupa PETICA-igrom do zdravlja

(Zagreb, 10.11.2022. godine) – U prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora održan je tradicionalni deveti po redu znanstvenostručni skup PETICA-igrom do zdravlja. Skup je organiziran u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te je njime službeno započeo program PETICA-igrom do zdravlja u školskoj godini 2022./2023.! Ove školske godine će program obuhvatiti 18 škola u gradu Zagrebu te će u njemu sudjelovati preko 1200 različitih sudionika – učenika, roditelja, ravnatelja i stručnjaka.

Javnozdravstveni program PETICA-igrom do zdravlja je osmišljen u svrhu prevencije pretilosti u dječjoj dobi. U Republici Hrvatskoj pretilost predstavlja velik javnozdravstveni problem za odraslu, ali i mlađu populaciju. Čak 63% odrasle hrvatske populacije ima prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost, što je znatno više od europskog prosjeka (51%), a problem je izraženiji u muškaraca (EUROSTAT, 2019). Nadalje, 35% djece u dobi od 8 godina ima prekomjernu masu ili pretilost (CroCOSI, 2021), što je zabrinjavajući podatak te pokazatelj kako je edukacija djece o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti nužna. Neophodno je u što ranijoj dobi djecu educirati o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, a ključnu ulogu u tom procesu imaju učitelji, edukatori u programu, koji stečeno znanje prenose djeci.

Skup je otvoren pozdravnim riječima predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željka Krznarića koji je istaknuo važnost kontinuirane provedbe aktivnosti za suzbijanje pretilosti što Hrvatski liječnički zbor putem programa PETICA-igrom do zdravlja uspješno radi već osam godina. Nadalje, naglasio je kako se PETICA po prvi put ove godine provodi i u 10 osnovnih škola diljem Osječko-baranjske, Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda čime će se obuhvatiti još dodatnih 400 dionika.

Prvo predavanje održala je dr. sc. Nina Petričević, dr. med., a sudionike je pobliže upoznala s javnozdravstvenim problemom debljine te njezinom povezanosti s kroničnim nezaraznim bolestima. Voditeljica projekta Sara Cobal, mag. nutr., je zatim govorila o programu PETICA-igrom do zdravlja te o stručnim i znanstvenim aspektima provedbe projekta koji je usmjeren na prevenciju pretilosti u djece.

Idućih nekoliko predavanja bilo je usmjereno na edukaciju učitelja o pravilnoj prehrani temeljeno na materijalima koje je posebno osmislio multidisciplinarni tim stručnjaka PETICA. Sudionici su naučili osnove pravilne prehrane, što su to piramida pravilne prehrane i zdravi tanjur, kojih su to pet zdravih navika važnih za prevenciju pretilosti djece i odraslih te koliko je važno znati upravljati informacijama o hrani. Materijali za učitelje, Priručnik za zdrav život, Priručnik za roditelje, kao i video materijale, dobit će sudionici programa – učitelji, učenici i roditelji. Specifična karakteristika ovog programa je upravo kontinuirana edukacija, koja uključuje cijelu obitelj, a djecu se motivira na usvajanje zdravijih životnih navika putem igre.

Nakon što su sudionici educirani o važnosti pravilne prehrane, posljednje predavanje na stručnom skupu posvećeno je važnosti tjelesne aktivnosti, a o tome je predavao izv. prof. dr. sc. Danijel Jurakić, mag. cyn. Program PETICA igrom do zdravlja osim važnosti pravilne prehrane, ističe i veliku važnost redovite tjelesne aktivnosti te je čak 7 od 15 predavanja i radionica u trećim razredima posvećeno tom segmentu.

Za sam kraj stručnog skupa, učitelji su imali priliku upotrijebiti svoje novostečeno znanje te razmijeniti znanja i iskustva povezana uz važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u sklopu digitalnog kviza koji su osmislili stručnjaci PETICE.  Najbolji timovi su imali priliku osvojiti i vrijedne darove koje je osigurao SPAR Hrvatska d.o.o.

Veselimo se uzbudljivoj PETICA školskoj godini gdje se nadamo druženju uz hranu, prehranu i vježbanje, kako za mališane, tako i za njihove roditelje. Za više informacija posjetite službenu web stranicu www.petica.hr te svakako zapratite PETICA-igrom do zdravlja Facebook i Instagram profil. 

Podijelite ovaj članak