Izvještaj s desetog znanstveno-stručnog skupa PETICA-igrom do zdravlja

(Zagreb, 23. studenog 2023. godine) – U prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora održan je deseti po redu znanstveno-stručni skup PETICA-igrom do zdravlja. Skup je organiziran u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te je njime službeno označen početak programa PETICA-igrom do zdravlja u školskoj godini 2023./2024. Ove školske godine program će obuhvatiti 15 škola u gradu Zagrebu te će u njemu sudjelovati preko 1000 različitih sudionika – učenika, roditelja, ravnatelja.


Javnozdravstveni program PETICA-igrom do zdravlja je osmišljen u svrhu prevencije pretilosti u dječjoj dobi. U Republici Hrvatskoj pretilost predstavlja velik javnozdravstveni problem za odraslu, ali i mlađu populaciju. Čak 63% odrasle hrvatske populacije ima prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost, što je znatno više od europskog prosjeka koji iznosi 51%, a problem je izraženiji u muškaraca (EUROSTAT, 2019). Nadalje, 35% djece u dobi od 8 godina ima prekomjernu masu ili pretilost (CroCOSI, 2021), što je zabrinjavajući podatak te pokazatelj kako je edukacija djece o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti nužna. Neophodno je u što ranijoj dobi djecu educirati o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, a ključnu ulogu u tom procesu imaju učitelji, ujedno i provoditelji programa.
Skup je otvoren pozdravnim riječima v.d. ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, prof. Darije Kurtić nakon čega je uslijedilo obraćanje Sare Cobal, mag.nutr., voditeljice programa PETICA-igrom do zdravlja koje je pozdravila sve nazočne te izrazila svoje zadovoljstvo zbog obilježavanja jubilarnog desetog znanstveno-stručnog skupa.


Prvo predavanje održala je izv.prof.dr.sc. Vera Musil, dr. med., specijalist školske medicine, koja je sudionike pobliže upoznala s najnovijim spoznajama vezanim uz važnost zdravih životnih navika, prevalenciju kardiometaboličkih rizika u djece te se osvrnula na svakodnevno iskustvo rada s djecom u riziku od pretilosti, a nakon predavanja uslijedila su brojna pitanja te se povela zanimljiva rasprava. Voditeljica projekta Sara Cobal, mag. nutr., je zatim govorila o programu PETICA-igrom do zdravlja, planiranim aktivnostima te o stručnim i znanstvenim aspektima provedbe projekta koji je usmjeren na prevenciju pretilosti u djece.


Predavanje o tome kako prepoznati nutiritivno vrijedne namirnice održala je izv.prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing., te iznijela brojne korisne i lako primjenjive savjete, od kojih se mnogi nalaze u materijalima koji su posebno osmišljeni od strane multidisciplinarnog tima stručnjaka PETICE. Svi sudionici ovogodišnjeg programa PETICA (učenici, roditelji i učitelji) dobit će svoje edukativne materijale te još poneka iznenađenja koje su stručnjaci iz PETICE pomno osmislili za njih. Specifična karakteristika ovog programa je upravo kontinuirana edukacija, koja uključuje cijelu obitelj, a djecu se motivira na usvajanje zdravijih životnih navika putem igre.


O neizostavnim sastavnicama zdravih životnih navika,hidraciji i snu, progovorila je voditeljica programa PETICA te je putem predavanja educirala učitelje o važnosti hidracije vodom, prikazala praktične smjernice za unos vode i dotaknula se važnosti adekvatne količine i kvalitete sna u djece.
Posljednje predavanje na stručnom skupu posvećeno je važnosti tjelesne aktivnosti, a najnovije spoznaje na ovom području s prisutnima je podijelila prof. dr. sc. Sanja Šalaj, mag. cin. Tijekom predavanja iznijela je brojne savjete, među njima i one o tome kako potaknuti učenike s prekomjernom tjelesnom masom na vježbanje, ali i kako vježbati s njima. Program PETICA-igrom do zdravlja osim važnosti pravilne prehrane, ističe i nužnost redovite tjelesne aktivnosti te veći naglasak stavlja upravo na te komponente putem posebno osmišljenih sportskih radionica u trećim i četvrtim razredima.


Znanstveno-stručno skup završen je zabavnom i edukativnom razmjenom znanja u obliku digitalnog kviza. Tri najbolje ekipe učitelja osvojile su vrijedne nagrade koje je osigurao partner programa – A1 d.o.o. Također, BITEME Nutrition d.o.o. omogućio je sudionicima skupa da se zaslade zdravim zalogajima!
Veselimo se novoj, uzbudljivoj PETICA školskoj godini usmjerenoj na edukaciju o pravilnim prehrambenim obrascima i vježbanju za cijelu obitelj. Za više informacija posjetite službenu web stranicu www.petica.hr te svakako zapratite PETICA-igrom do zdravlja Facebook i Instagram profil.

Podijelite ovaj članak