Dolaskom jeseni, u trgovinama se pojavilo mnoštvo različitog povrća i voća, koje svakako mogu pridonijeti šarenilu naših tanjura. Iskoristite sezonske namirnice i osvježite jelovnike kako biste osigurali raznovrsnost u prehrani obitelji tijekom cijele godine. Guste i ukusne juhe, kombinacije različitih žitarica i mahunarki u varivima te slastice bogate sezonskim voćem i raznim mirodijama prve su misli kada razmišljamo o gastronomskim užitcima koje nam pruža jesensko doba. U nastavku vam donosimo jednostavne recepte čija će vam priprema oduzeti najviše sat vremena, a obogatit će vašu trpezu s novim okusima koji će probuditi okusne pupoljke. Izdvojite malo vremena i uvedite novitete u vašu kuhinju, promijene su uvijek dobre!
Šarene žitarice
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Sastojci (za 5 osoba):
- 1 šalica heljde ili neke druge žitarice po želji
- 400 g slanutka
- 1 tikvica
- 2 svježa luka
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica kima
- ½ žličice crvene paprike
- Peršin, sol i papar po želji
Priprema:
- Skuhati heljdu.
- U posudi pomiješati slanutak, prethodno narezanu tikvicu, luk i peršin.
- U drugoj posudi pomiješati maslinovo ulje, kurkumu, kumin i crvenu papriku.
- Pomiješati sve sastojke s heljdom.
- Začiniti solju i paprom po želji.
Okusi jesenske žetve
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci (za 2 osobe):
- 300 g piletine
- 120 g riže
- 200 g bundeve, narezane
- 100 g mrkve
- 100 g kelja pupčara
- 30 g brusnica
- 3 žličice maslinovog ulja
- Origano, sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180°C.
- Narezati bundevu, mrkvu i kelj na komadiće.
- Položiti na lim za pečenje, dodati 2 žličice maslinovog ulja na povrće te peći u pećnici na 180°C , 30 minuta.
- Skuhati rižu.
- Piletinu narezati na komadiće, začiniti solju i paprom, dodati žličicu maslinovog ulja na gril tavu te ispeći meso.
- Pomiješati rižu s pečenim povrćem, piletinom i brusnicama te dodatno začiniti po želji.
Zeleno zlato u igri s jabukama
Vrijeme pripreme: 1 sat
Sastojci (za 5 osoba):
- 4 jabuke
- 5 žlica brašna (polovica može biti integralna)
- 5 žlica maslinovog ulja
- 3 žlice smeđeg šećera
- 4 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 2/3 šalice meda
- 3 čajne žličice cimeta
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180°C.
- U prethodno namašćeni kalup za pečenje kolača, staviti tanke kriške jabuka.
- Pomiješati u posudi jaja, prašak za pecivo i maslinovo ulje sve do postizanja homogene smjese.
- Smjesu preliti preko kriški jabuka i peći 20 minuta. Nakon toga izvaditi kolač iz pećnice i povećati temperaturu na 200°C.
- U drugoj posudi pomiješati dva jaja, med i cimet.
- Prije nego vratimo kolač u pećnicu, preliti ga sa smjesom jaja, meda i cimeta te peći još 20 minuta ili do postizanja zlatne boje kolača.
Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja