Hidracija u hladnim zimskim danima

Važnost adekvatne hidracije često ističemo tijekom ljeta s obzirom da je tijelo, zbog visokih temperatura te povećanog znojenja, više podložno dehidraciji. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je adekvatna hidracija važna i tijekom hladnih zimskih mjeseci. Poseban naglasak stavlja se na dovoljan unos vode koja čuva svaku stanicu našeg tijela te pridonosi zdravlju. Odraslim osobama preporuča se osam čaša vode dnevno, dok se djeci preporuča malo niži unos odnosno pet do sedam čaša vode dnevno.

Voda je skrivena u hrani, poput voća, povrća, mesa, ribe te mlijeka i mliječnih proizvoda. Voće je uglavnom građeno od vode, primjerice kruška sadrži otprilike 84% vode dok grejp i borovnice imaju više od 90% vode. Povrće poput tikvica, špinata, rajčice te patlidžana u svom sastavu imaju 90% vode. Meso i riba u odnosu na voće i povrće imaju nešto niži udio vode, između 60% i 70% . Mlijeko i jogurt zbog svog visokog udjela vode značajno pridonose adekvatnoj hidraciji organizma.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata koji će vam pomoći da se bolje hidrirate tijekom zime, a ujedno će pridonijeti unosu vitamina, minerala i vlakana.

Veseli kompot

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci (4 osobe):

  • 1 dunja
  • 3 jabuke
  • 5 suhih šljiva
  • 1,5 L vode
  • 1 burbon vanilin šećer
  • cimet po želji
  • klinčići po želji

Priprema:

  • Dunje i jabuke oprati, oguliti i narezati na ploške.
  • Pripremljeno voće i suhe šljive staviti u lonac s vodom te kuhati dok voće ne omekša. Tijekom kuhanja dodati burbon vanilin šećer, cimet i klinčiće.

Crveno osvježenje

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci (2 osobe):

  • 1 šalica zrna nara
  • 1 jabuka
  • 1 banana
  • ½ manga
  • 0,5 L vode
  • med po želji

Priprema:

  • Sastojke staviti u mikser te miješati do postizanja homogene smjese.
  • Poslužiti u šalici.

Narančasta juha

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci (1 osoba):

  • 3 velike mrkve
  • 200 mL povrtnog temeljca
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 20 g kruha
  • 1 žlica ribanog đumbira
  • 1 žličica kurkume
  • prstohvat crvene paprike

Priprema:

  • Mrkvu oprati i oguliti, a potom je zajedno s povrtnim temeljcem, đumbirom, kurkumom i crvenom paprikom staviti u mikser te miješati do postizanja homogene smjese.
  • Pripremljenu smjesu prebaciti u lonac, potom dodati kiselo vrhnje te kuhati na laganoj vatri 10 minuta.
  • Poslužiti toplu juhu.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

 

Podijelite ovaj članak