Kako ojačati imunitet za izazove nakon godišnjeg odmora?

 Jak imunološki sustav vrlo je važan u zaštiti našeg organizma od niza bolesti. Ne možemo utjecati na sve što narušava imunitet, poput stresa, ali možemo težiti poboljšanju vlastitih prehrambenih i životnih navika.

Usmjerenost na hranu bogatu hranjivim tvarima i zdrav način života, koji uključuje redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću, ali i brigu o mentalnom zdravlju, mogu pomoći vama i vašoj obitelji da budete korak ispred hladne jeseni i još hladnije zime.

Hranjive tvari za jačanje imuniteta

Sljedeće hranjive tvari igraju ulogu u imunološkom sustavu i mogu se pronaći u raznim namirnicama:

Beta karoten nalazi se u biljnoj hrani, poput slatkog krumpira, špinata, mrkve, manga, brokule i rajčice.

Hrana bogata vitaminom C uključuje citrusno voće, dinje, rajčice, papriku i brokolu.

Izvori vitamina D su plava riba i jaja. Mlijeko je jedna od namirnica obogaćena vitaminom D.

Cink se bolje apsorbira iz životinjskih izvora, poput govedine i morskih plodova, ali postoji i u vegetarijanskim izvorima poput pšeničnih klica, graha, orašastih plodova i tofua.

Probiotici su “dobre” bakterije koje pridonose dobrom zdravlju. One se mogu pronaći u kultiviranim mliječnim proizvodima kao što su jogurt i kefir.

Razlikujemo proteine životinjskog i biljnog podrijetla, a dobivamo ih putem mlijeka, jogurta, jaja, govedine, piletine, morskih plodova, orašastih plodova, sjemenki, graha i leće.

Usredotočite se na ravnotežu

Da biste očuvali zdrav imunološki sustav tijekom cijele godine, usredotočite se na plan uravnotežene prehrane, dovoljno sna, redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću i odsustvo stresa.

Tijekom dana zadovoljite potrebu od barem pet obroka povrća i voća kako biste dobili vitamine, minerale i antioksidanse koji mogu poduprijeti imunološko zdravlje.

Dobra higijena i pranje ruku također pomaže u sprječavanju širenja mikroba. Ne zaboravite oprati namirnice prije jela, kao i pribor i podloge na kojima pripremate hranu kako biste smanjili širenje i rast bakterija.

Manjak sna pridonosi različitim zdravstvenim problemima, poput oslabljenog imunološkog sustava. Svakodnevno se odraslim osobama preporučuje sedam do devet sati sna, a djeci je potrebno barem devet do jedanaest sati dnevno.

Stres kao okidač

Tijekom stresnog razdoblja češće posežemo za dodatnim obrokom ili zalogajem koji često sadrži velike količine zasićenih masti ili dodanih šećera.

Činjenica da stres može utjecati na izbor hrane nije nova vijest. Međutim, postoje namirnice i hranjive tvari koje vam mogu pomoći u smanjenju stresa.

Središnji živčani sustav oslobađa hormone stresa kao što su adrenalin i kortizol onda kad se osjećate anksiozno ili pod stresom. Ti hormoni pokreću reakciju borbe, što vaše tijelo priprema za djelovanje. Na primjer, srce počinje brže kucati, krvni tlak poraste i ubrza se disanje.

Biti u kroničnom stresnom stanju može dugoročno uzrokovati zdravstvene probleme. Osim osjećaja anksioznosti, mnogi ljudi mogu postati depresivni, boriti se s nesanicom ili imati probavne smetnje.

Mogu li neke hranjive tvari olakšati stres?

Istraživanja koja povezuju određene hranjive tvari s upravljanjem stresom su ograničena. Nedavna istraživanja fokusirana su na hranjive tvari koje mozak treba da bi normalno funkcionirao. To uključuje ​vitamine B skupine.

Najbolji način da svoj organizam opskrbite hranjivim tvarima jest da ih dobijete putem izvora iz hrane. Mnoge namirnice nude prirodnu količinu vitamina skupine B, uključujući cjelovite žitarice, voće, povrće, mliječne proizvode, grah i meso.

Pronađite i druge prikladne načine za rješavanje stresa, poput omiljene tjelesne aktivnosti, slušanja glazbe ili pisanja.

Tjelesna aktivnost je izvrstan način upravljanja stresom i može smanjiti rizik od nastanka kroničnih bolesti koje bi mogle oslabiti vaš imunološki sustav.

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja


Podijelite ovaj članak