Izvještaj s kampanje „KLIKni na PETICU!“

PETICA – igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora je u razdoblju od 8. ožujka do 26. travnja 2024. u Hrvatskoj provela digitalnu kampanju „KLIKni na PETICU!“ Kampanja se provodila na društvenim mrežama gdje smo željeli putem digitalnih medija podići svijest o važnosti zdravijih životnih navika stavljajući poseban naglasak na prehranu i tjelesnu aktivnost. U kampanji su sudjelovali učitelji i roditelji učenika osnovnih škola koji su uključeni u projekt PETICA-igrom do zdravlja te opća javnost.

Cilj kampanje bio je pridonijeti zdravstvenoj pismenosti sudionika PETICE i opće javnosti stavljajući naglasak na važnost pravilnih prehrambenih obrazaca, redovite tjelesne aktivnosti te adekvatne higijene i količine sna za zdravlje kroz umjereno korištenje modernih tehnologija.

Većina roditelja provodi radno vrijeme sjedeći, dok djeca većinu dana provode u školi, malo vremena ostaje za tjelesnu aktivnost i zajedničko vrijeme. Uz naglasak na PET zdravih navika koje ističemo u okviru programa “PETICA – igrom do zdravlja”, željeli smo roditeljima ponuditi korisne savjete koji će pridonijeti zdravlju njihove obitelji. Često zaboravljamo važnost pravilne prehrane, kretanja i adekvatnog sna za sadašnje i buduće zdravlje.

Nizom edukativnih videozapisa na www.petica.hr željeli smo roditeljima predstaviti jednostavne, brze i praktične savjete stručnjaka, a dodatnim alatima na društvenim mrežama PETICA-igrom do zdravlja ih potaknuti na zdravije načine pripreme hrane, educirati ih o izgledu i sastavu zdravog tanjura, olakšati odabir adekvatne tjelesne aktivnosti za cijelu obitelj, dati savjete kako povećati unos vode u djece, ali i savjetovati kako osigurati dobar i kvalitetan san koji je temelj normalnog rasta i razvoja djeteta. Tijekom digitalne kampanje objavili smo pet edukativnih videozapisa te je svaki popraćen kvizom. Pitanja u kvizu imala su za cilj provjeriti znanje usvojeno putem videozapisa, a oni najbolji osvojili su PETICA digitalni paket koji sadrži edukativne brošure, priručnike i knjižice s receptima i materijalima za djecu i roditelje.

Učenici su tijekom kampanje imali zadatak napisati pismo članu obitelji o važnosti primjene zdravih navika, pohvaliti zdrave obiteljske navike, te potaknuti najbliže na poboljšanje navika, ali da pritom budu i ustrajni! Svaki razred, ali i obitelj zaprimit će digitalnu knjižicu koja će sadržavati radove učenika i koja će svima služiti kao podsjetnik na kampanju, ali i kao poziv na poboljšanje navika koje život znače.

Podijelite ovaj članak