Izvještaj s kampanje „Hrana nas spaja“

PETICA – igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora je u razdoblju od 6. ožujka do 31. ožujka 2023. u Hrvatskoj provela kampanju „Hrana nas spaja“. Kampanja se provodila na društvenim mrežama gdje smo željeli saznati kako hrana povezuje obitelj i prijatelje. Također, na sudjelovanje u kampanji pozvani su i učenici osnovnih škola koji su uključeni u projekte PETICA-igrom do zdravlja i EU PETICA-igrom do zdravlja zasebnim zadacima u sklopu školskog kurikuluma.


Cilj kampanje bio je ukazati na važnost objedovanja u krugu obitelji, kao i odabira kvalitetnih namirnica visoke nutritivne kvalitete. Također, naglasiti važnost šarenog i zdravog tanjura! Obzirom da živimo ubrzanim načinom života gdje veliku većinu dana roditelji provode na poslu, a djeca u školi, zajednički obroci postali su rijetkost, a brojna istraživanja ističu upravo njihovu veliku važnost. Češći zajednički obroci pridonose osjećaju sreće i zadovoljstva vlastitim životom. Tri ili više obroka tjedno pridonose stvaranju zdravih prehrambenih navika te smanjuju rizik od razvoja debljine. Zajednički obroci, osim što pridonose učenju i usvajanju pravilnih prehrambenih navika, djeci osiguravaju osjećaj sigurnosti, ljubavi i zajedništva.


Nizom objava na službenoj stranici www.petica.hr i društvenim mrežama nastojali smo video receptima predstaviti jednostavne, brze i hranjive obroke, a edukativnim vizualima potaknuti na zdravije načine pripreme hrane te inspirirati i potaknuti sudionike programa PETICA, ali i opću javnost, na usvajanje zdravijih prehrambenih navikama te kako bi iste podijelili s nama . Zadatak učenika bio je napisati pismo Njumi i Njamiju u kojem će opisati i predstaviti omiljeni obiteljski recept! Recepte smo prikupili iz škola diljem Lijepe Naše te se veselimo spojiti ih i iznjedriti kuharicu koja će sadržavati tradicionalne, ali i nešto novije recepte.


Ponosni smo na veliki broj prijavljenih kreativnih fotografija koje su sudionici podijelili na Facebook stranici PETICA – igrom do zdravlja, a najkreativnijih petero bit će darovano hranjivim paketima.
Program PETICA – igrom do zdravlja educira djecu, roditelje i lokalnu zajednicu o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti od 2014. godine čime doprinosimo razvoju svijesti o važnosti brige o zdravlju, a kroz kampanju „Hrana nas spaja“ željeli smo naglasiti neizostavnu ulogu hrane kao medija koji povezuje obitelj i prijatelje, ali i skrenuti pažnju na odabir zdravijih načina pripreme iste kako bismo pridonijeli cjelokupnom poboljšanju prehrambenog ponašanja.

Podijelite ovaj članak