Mali vodič za bake i djedove – što pripremiti djeci kada roditelji rade?

Unuci za bake i djedove predstavljaju najveće blago. Živjeti blizu baka i djedova dragocjena je prednost (i privilegija) u djetinjstvu, posebice kada su roditelji zaposleni pa trebaju pomoć oko brige za djecu nakon nastave.

Zdrave životne navike stječu se od djetinjstva, a dobro je poznato da djeca najbolje uče na primjeru. Stoga bi se svi uključeni u odgoj djece, kako roditelji tako i bake i djedovi, trebali potruditi da djeci od malih nogu primjerom pokažu i usade navike za zdrav život.

Naučiti djecu kako biti zdrav, uključujući i kako jesti zdravo, jedan je od najboljih načina kako unucima pokazati koliko ih volite i brinete o njima. Stoga ih sljedeći puta povedite sa sobom na tržnicu ili trgovinu te ih uključite u odabir i kupnju namirnica. Uzgajate li hranu u vlastitom vrtu, neka vam pomognu u sadnji, brizi o biljkama, kao i samoj berbi. Osim što će ovakve zajedničke aktivnosti i boravak na svježem zraku povoljno utjecati na njihove prehrambene odabire i cjelokupno zdravlje, pružit će im neka nova znanja i vještine, te dragocjenu uspomenu koju će pamtiti cijeli život.

Ne zaboravite mališane uključiti i u samu pripremu hrane. Naime, dokazano je da ono što djeca sama pripreme ili skuhaju, bolje pojedu nego kada im se hrana samo posluži. Ako vam nedostaje ideja što svojim unucima pripremiti za obrok nakon škole, u nastavku vam donosimo deset jednostavnih i odličnih ideja koje će vam za pripremu ukrasti najviše pola sata vašeg vremena.

1. Brza tjestenina s hrpom povrća

Sastojci za 1 osobu: 1 šalica tjestenine po želji, 1 šalica nasjeckanog povrća po želji (mrkva, grašak, brokula), 1 žlica ulja, 2 žlice naribanog sira, pola žličice češnjaka u prahu, pola žličice sušenog bosiljka

Priprema: tjesteninu kuhati zajedno s povrćem. Ostale sastojke pomiješati pa preliti preko kuhane i ohlađene tjestenine i povrća.

2. Jaja u omiljenom umaku od rajčice

Sastojci za 1 osobu: 2 jaja, 250 ml domaće pasirane rajčice ili sjeckanih pelata, pola režnja češnjaka, 1 žlica maslinovog ulja, 2 žlice parmezana, nekoliko listića svježeg bosiljka, sol i papar

Priprema: U dubokoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržiti nasjeckani češnjak. Dodati rajčicu, sol, i papar te ostaviti na laganoj vatri otprilike 10 minuta. Razbiti jaja i lagano ih, jedno po jedno, ubaciti u umak od rajčice. Poklopiti i pustiti da se jaja skuhaju u rajčici (oko 5 – 10 minuta). Ugasiti vatru pa posipati parmezanom i svježim bosiljkom.

3. Povrtni „mac and cheese”

Sastojci za 2 porcije: 3 šalice tjestenine po želji, nekoliko cvjetića cvjetače, 1 šalica bundeve narezane na kockice, nekoliko žlica slanutka, 1 mrkva, 1 šalica mlijeka, naribani sir 1 šalica, 2 žlice krem sira

Priprema: Povrće skuhati i usitniti štapnim mikserom, a tjesteninu skuhati. U lonac staviti usitnjeno povrće, zagrijati ga, dodati mlijeko i sir te sirni namaz i sve promiješati. Zatim ubaciti i tjesteninu.

4. Zeleni muffini

Sastojci za 6 muffina: 100 g svježeg špinata, 50 g naribanog sira, ½ žličice majčine dušice, 1 jaje, 3 žlice grčkog jogurta, 150 g brašna (pomiješati bijelo i integralno), pola vrećice praška za pecivo, maslac za mazanje kalupa

Priprema: Ugrijati pećnicu na 180°C. Svježi špinat usitniti štapnim mikserom tako da se dobiju sitne trakice. U posudi razbiti jaje pa umiješati jogurt. Dodati prosijano brašno, špinat, sir i majčinu dušicu i dobro promiješati. Peći 20 do 25 minuta.

5. Gurmanski kruh od tikvica

Sastojci za 10 kriški: 6 jaja, 130 g brašna, pola praška za pecivo, 1 veliki luk, 80 g naribanog sira, 100 g šunke ili pancete, 500 g tikvica.

Priprema: Umutiti jaja. Dodati brašno i prašak za pecivo te umiješati. Sitno nasjeckati luk, dodati narezanu šunku, naribani sir i naribanu tikvicu te sve pomiješati. Smjesu preliti u posudu za pečenje kruha na papir za pečenje. Peći na 180°C, oko 40 do 50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

6. Velika palačinka iz pećnice

Sastojci za 10 kocaka: 3 žlice pekmeza po želji, žličica ulja, 125 g brašna (pomiješati bijelo i integralno), ½ žličice sode bikarbone, 1,5 žlica meda, 80 ml mlijeka, 1 jaje, 1 žlica ulja.

Priprema: Zagrijati pećnicu na 180°C. Namazati posudu za pečenje žličicom ulja. Pomiješati brašno i sodu bikarbonu u zdjelu pa napraviti rupu u sredini i u nju staviti jaje, mlijeko i žlicu ulja. Sve dobro izmiješati dok se ne dobije gusta smjesa. Smjesu izliti u lim za pečenje. Pekmez malo zagrijati u mikrovalnoj pećnici dok ne postane tekući (može se preskočiti ovaj korak, ali se ugrijani pekmez lakše izmiješa u kolaču). U smjesu položiti pekmez na više mjesta pa ga štapićem malo spiralno pomiješati radi ljepšeg izgleda. Peći oko 10-15 minuta, sve dok palačinka više nije tekuća. Izvaditi iz pećnice i servirati.

7. Pločice od pahuljica sa chiom

Sastojci za 10 pločica: 2 šalice pahuljica po želji (ekspandiranih ili sitnih zobenih pahuljica, pahuljica od kvinoje ili prosa), 2 žlice bijelih chia sjemenki, 30 g kokosovog ulja, 1 šalica pirea od jabuke

Priprema: Pomiješati pahuljice, chiu i zatim dodati otopljeno kokosovo ulje te pire od jabuka. Po želji dodati i malo čokoladnih kapljica. U kockasti pekač (od oko 20 cm) staviti papir za pečenje i dobivenu smjesu utisnuti da bude oko 2 cm debljine. Peći na 180°C oko 25 min. Ohladiti i narezati na kocke.

8. Energetske loptice

Sastojci za 10 loptica: 200 g datulja, 3 žlice glatkog maslaca od kikirikija, 3 žlice sjemenki suncokreta, 125 g sitnih zobenih pahuljica, 40 g grožđica, 20 g nasjeckanih oraha, 1 žlica chia sjemenki

Priprema: U zdjelicu staviti datulje pa ih zakuhati s 100 ml vode. Neka kuhaju 2 minute. Zatim ih usitniti štapnim mikserom. Pustiti da se ohlade pa dodati kikiriki maslac te i njega zblendati. Smjesu malo zagrijati na štednjaku da bude podatnija. Zatim dodati, chia sjemenke, grožđice, orahe, sitne pahuljice od kokosa, sjemenke sezama i suncokreta te sve dobro izmiješati pa oblikovati kuglice i ohladiti na sat vremena.

9. Narančasti muffini

Sastojci za 12 komada: 100 g mrkve, 125 ml maslinovog ulja, 150 g javorovog sirupa, 2 jaja, 150 g grčkog tipa jogurta, vanilin šećer, 230 g pirovog ili integralnog brašna, 1,5 žličica sode bikarbone, 1 žličica cimeta, malo naribanog svježeg đumbira, ½ žličice praška za pecivo.

Priprema: Zagrijati pećnicu na 180°C. Sve sastojke pomiješati, zatim postaviti papirnate kalupe i poprskati maslinovim uljem u spreju, uliti smjesu i peći oko 20 minuta.

10. Trakice od zobene kaše

Sastojci za 2 porcije: pola šalice zobenih pahuljica, ¼ šalice kokosovog mlijeka iz konzerve i malo cimeta.

Priprema: Smjesu rasporediti po tanjuru u tankom sloju i ispeći u mikrovalnoj pećnici na 60 sekundi dok ne očvrsne. Narezati na štapiće i poslužiti sa svježim voćem.

Podijelite ovaj članak