Preuzmite recepte s događanja “Zdravi doručak”

Pileći club sendvič

Sastojci (1 osoba):
3 komada tosta
10 ml maslinovog ulja
100 g pilećih prsa
1 g soli
1 jaje
20 g pancete (4 kriške)
20 g sira, po želji (2 kriške)
5 g zelene salate
5 g rikole
20 g rajčice
1 čačkalica

Umak à la tartar:
20 g majoneze
10 g kiselog vrhnja
10 g kiselog krastavca (ribano)
2 g svježeg vlasca
10 ml maslinovog ulja

Priprema sendviča:
Na tavi kratko peći pancetu i nakon toga staviti na masni papir. Peći 4 minute na 180 °C.
Na masnoći pancete peći piletinu s jedne i druge strane oko 3 minute (prsa prethodno posoliti). Pileća prsa maknuti s vatre i na istoj tavi tostirati tost. Kad je završeno, dodati 10 ml maslinovog ulja i ispeći jaje na oko (na način da sredina ostane tekuća).

Složiti sendvič sljedećim redoslijedom: staviti tost, zatim umak (1 žličica), položiti pečenu piletinu, 2 kriške pancete, list zelene salate te drugi komad
tosta. Zatim na drugi komad tosta staviti preostale sastojke: sir, pečeno jaje, 2 kriške pancete, umak (1 žličica), list zelene salate, rikolu i prethodno narezanu rajčicu. Na kraju staviti posljednji komad tosta i probosti čačkalicom.

Priprema umaka:
U majonezu dodati kiselo vrhnje i kisele krastavce, začiniti vlascem, solju i preostalim maslinovim uljem.

Jogurt s hrskavim žitaricama, sezonskim voćem i medom

Sastojci (1 osoba):
150 g jogurta
20 g meda
30 g jagoda ili odabranog sezonskog voća
20 g groždica, suhih smokava ili suhih šljiva
¼ narančine kore
¼ naranče
15 g hrskavih žitarica (zobene pahuljice)
10 g ribane čokolade

Priprema:
Jagode i sušeno voće prethodno narezati u zasebnim posudama. Zatim u šalici pomiješati sve sastojke osim žitarica i čokolade. Prije posluživanja umiješati žitarice i čokoladu naribati na grubo po površini. Poslužiti hladno.

Quiche sa čimulom i chipsom od pancete

Sastojci (10 osoba):
Tijesto
350 g oštrog brašna
250 g maslaca
1 jaje
8 g soli

Nadjev:
100 g sira po želji
50 g sira ribanca
2 jaja
180 ml kiselog vrhnja
220 ml vrhnja za kuhanje
200 g čimule
200 g ABC sir
60 g mladog luka
malo soli
100g špeka

Priprema:
Od brašna, omekšanog maslaca, jajeta i soli zamijesiti tijesto, oblikovati kuglu i ostaviti da se tijesto odmara 20 minuta. Tijesto razvaljati na debljinu 5 mm te njime obložiti kalup, izbosti tijesto vilicom i 10 minuta peći na 170°C.
Blanširati čimulu i mladi luk.
Ribani sir, ribani ribanac ili parmezan, jaja, kiselo vrhnje, slatko vrhnje, sol, blanširanu čimulu i mladi luk pomiješati u homogenu smjesu. Nadjev rasporediti na pečeno tijesto i peći dodatnih 16 minuta na temperaturi od 180 °C.

Mousse od griza s preljevom od jagoda

Sastojci (5 osoba):
80 g griza
700 ml mlijeko
1 štapić cimeta
Vanilin šećer, 1 vrećica
Bourbon vanilin šećer, 1 vrećica
50 g meda
300 ml vrhnja za šlag
2 bjelanjka

Priprema:
Mlijeko kuhati s cimetom, šećerom, vanilin šećerom i bourbon šećerom. Nakon što je smjesa zavrila, ostaviti da se ohladi te da se prožmu okusi. Zatim ponovno kuhati sve sastojke te postepeno umiješati griz na laganoj vatri, 4-5 minuta, uz stalno miješanje. Kada je griz skuhan, hladiti smjesu uz postepeno miješanje do sobne temperature. Zatim istući bjelanjke u snijeg uz dodatak malo soli te istući slatko vrhnje u šlag. Pomiješati snijeg i šlag te ih rahlo umiješati u griz.

Sastojci za preljev od svježih jagoda:
250 g svježih jagoda
2 dl narančinog soka
50 g šećera

Priprema:
Šećer karamelizirati i podliti s narančinim sokom. Kada karamel otpusti, dodati prethodno oprane i narezane jagode. Zatim staviti u posudu ¾ jagoda i kuhati 1-2 minute. ¼ jagoda usitniti sa štapnim mikserom, pomiješati s ostalim skuhanim komadima jagoda i preliti preko griza.

Podijelite ovaj članak