Pozivamo vas na Croatian Obesity Forum: „Debljina i imunosni sustav u djece“!

Pročitajte još...

Hrvatski liječnički zbor u sklopu programa PETICA – igrom do zdravlja i Agencija za odgoj i obrazovanje vas poziva na već tradicionalni, četvrti po redu Croatian Obesity Forum. Forum će se održati povodom Svjetskog dana debljine, 4. ožujka 2021., u virtualnom formatu, od 15:00 do 17:00 sati.

Tema ovogodišnjeg Foruma bit će debljina i imunosni sustav s posebnim naglaskom na sve češću pojavnost debljine te njezine posljedice kod djece školskog uzrasta. U sklopu Foruma donijet ćemo vam najnovija saznanja s područja javnog zdravstva, medicine, nutricionizma i kineziologije od strane vrhunskih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom i radom na području ove tematike.

Debljina utječe na imunosni sustav djece?

Program PETICA – igrom do zdravlja svojim aktivnostima u školskoj godini 2020./2021. ima za cilj dodatno staviti naglasak na važnost stvaranja zdravijih životnih navika s ciljem prevencije debljine u općoj populaciji, a posebice kod djece školskog uzrasta.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija ukazala je na to da se broj djece i mladih s debljinom povećao više od 10 puta, s 11 milijuna na 124 milijuna u posljednjih 40 godina. Porast broja djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom ujedno pridonosi razvoju popratnih bolesti kako u odraslih tako i u sve mlađoj populaciji. Osim toga, sve više istraživanja ukazuje na činjenicu da debljina utječe i na funkciju imunosnog sistema.

U vrijeme koronavirusne pandemije veliko zanimanje posvećuje se povećanoj učestalosti komplikacija uslijed SARS-CoV-2 oboljenja u djece i adolescenata koji su pretili radi čega je pitanje povezanosti debljine i rada imunosnog sustava dodatno zanimljiva znanstvenoj zajednici i općoj populaciji.

Nastavno na sve navedeno, ovogodišnji, četvrti po redu Croatian Obesity Forum odlučili smo posvetiti povezanosti debljine i imunosnog sustava u djece kako bismo dodatno istaknuli nužnost pravovremene prevencije debljine u djece školske dobi.

Prevencijom debljine – pandemije modernog doba, a time i smanjenjem rizika od razvoja mnogih drugih pratećih bolesti pridonosimo boljoj kvaliteti života djece, odraslih te lokalne zajednice u kojoj djelujemo.

Kada i gdje se održava Croatian Obesity Forum?

Croatian Obesity Forum održat će u virtualnom formatu, 4. ožujka 2021. godine, od 15:00-17:00 sati.

Tko sve može sudjelovati i kako se prijaviti?

Croatian Obesity Forum otvoren je za liječnike, ostale zdravstvene djelatnike i stručnjake, prosvjetne radnike, roditelje te sve zainteresirane za znanstvena saznanja u području pravilne prehrane i aktivnog načina života. Prisustvovanje edukativnom Forumu bit će bodovano u skladu s Pravilnicima Hrvatske liječničke komore te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Sudjelovanje na stručnom skupu je besplatno, potrebno je samo prijaviti se na https://prijava.petica.hr/ do 4. ožujka 2021. godine, u 12:00 sati.

Pratite nas i dalje jer svaki tjedan objavljujemo zanimljivosti povezane uz ovogodišnjeg Croatian Obesity Foruma!

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak