Mogu li djeca u majčinoj utrobi reagirati na mirise i okuse?

Znanstvenici su zabilježili prvi izravan dokaz kako djeca različito reagiraju na razne mirise i okuse dok su u maternici, na temelju promatranja njihovih izraza lica. Rezultati brojnih prethodno provedenih studija ukazuju na to da djeca mogu osjetiti okuse i mirise u maternici, ali se ti rezultati temelje na opažanjima nakon poroda.

Znanstvenici su izradili 4D ultrazvučne snimke 100 trudnica u dobi od 18 do 40 godina, u 32. i 36. tjednu trudnoće, kako bi promatrali na koji način djeca u njihovoj utrobi reagiraju nakon što su bila izložena okusima hrane koju su konzumirale njihove majke. Promatrali su kako su djeca reagirala na okuse mrkve ili kelja u kratkom vremenu nakon što su majke unijele navedene namirnice.

Kapsule s prahom mrkve i kelja za ispitivanje reakcije

Trudnicama je dodijeljena jedna kapsula koja je sadržavala otprilike 400 mg praha mrkve ili 400 mg praha kelja oko 20 minuta prije svakog 4D snimanja. Zamoljene su da ne konzumiraju nikakvu hranu ili aromatizirana pića sat vremena prije snimanja. Trudnice također nisu jele niti pile ništa što je sadržavalo mrkvu ili kelj na dan snimanja. U djece izložene mrkvi zabilježeno je više izraza lica koji upućuju na smijeh, dok je u djece koja su bila izložena kelju uočeno više izraza lica koji predstavljaju plakanje.

Ova bi otkrića mogla unaprijediti razumijevanje razvoja ljudskih receptora okusa i mirisa, ističu autori studije. Istraživači također vjeruju da hrana koju trudnice jedu može utjecati na preferencije okusa u djece nakon rođenja. To potencijalno može utjecati na uspostavljanje zdravih prehrambenih navika kasnije u životu.

Sasvim malene količine potaknut će reakciju

Reakcije na licu zabilježene za obje skupine okusa, u usporedbi s djecom u kontrolnoj skupini koja nisu bila izložena nijednom okusu, pokazala su kako je izlaganje samo maloj količini okusa mrkve ili kelja bilo dovoljno da potakne reakciju. Promatrajući reakcije lica djece, znanstvenici su pretpostavili kako niz kemijskih podražaja prolazi putem majčine prehrane u fetalno okruženje. Autori studije tvrde kako bi njihova otkrića također mogla pomoći u informiranju budućih majki o važnosti pravilne prehrane tijekom trudnoće.

Podijelite ovaj članak