1. korak-izrada startera

Sastojci za starter:
• 1 žlica glatkog brašna
• 30 g svježeg kvasca
• malo šećera
• 60 g glatkog brašna
• 60 ml mlake vode


Sastojci za kandirano voće:
• 50 g grožđica
• 50 g arancina
• 50 g limuncina
• 60 ml ruma

Priprema:

Starter:

  1. Pomiješati kvasac s malo mlake vode i šećera, poklopiti i ostaviti desetak minuta dok se ne udvostruči.
  2. Brašno i vodu pomiješati i dodati kvasac koji te sve promiješati
  3. Poklopiti i ostaviti smjesu da prenoći na toplom mjestu.

Kandirano voće

  1. Dan prije izrade kolača, arancine i limuncine narezati na kockice jednake veličine, dodati grožđice te pomiješati s rumom i ostaviti pokriveno da stoji do upotrebe.

2. korak-izrada i dizanje tijesta

Sastojci za tijesto:
• 60 ml mlake vode
• 1 paketić instant kvasca
• 2 jaja srednje veličine
• 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
• 70 g šećera
• korica jednog limuna i naranče
• 350-450 g brašna
• starter
• prstohvat soli
• 60 g maslaca

Priprema:

Tijesto:

  1. Mikserom najprije izmiješati vodu i instant kvasac i ostaviti desetak minuta.
  2. Potom dodati jaja, ekstrakt vanilije, šećer, koricu naranče i limuna te sve kratko izmješati u jednoličnu smjesu.
  3. Na mikser staviti spiralni nastavak, a u posudu dodati brašno, starter i sol te miješati 10-ak minuta postepeno pojačavajući jačinu miksanja.
  4. Dodati na listiće narezan maslac sobne temperature i miješati još 5 minuta.
  5. Na kraju tijesto mora biti formirano u glatku kuglu.
  6. Ostaviti tijesto da se diže 3 sata.
  7. Tijesto izvaditi iz posude i lagano oblikovati u kuglu te omotati u neprijanjajuću foliju te pustiti da ostoji u hladnju 6 sati.

3. korak – pečenje i hlađenje

  1. Tijesto izvaditi iz hladnjaka i razvaljajti u pravokutnik te posipati s vrlo malo brašna.
  2. Kandirano voće posipati na cijelu površinu tijesta te zarolati širu stranicu, a zatim formirati kuglu.
  3. Premjestiti Panettone u lonac ili kalup za Panettone, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  4. Pokriti lonac/kalup i ostaviti da se diže 2 sata ili dok se ne utrostruči.
  5. Vrh tijesta zarezati u obliku križa, premazati razmućenim jajetom i na sredinu staviti malu kockicu maslaca.
  6. Panettone peći na 180 °C otprilike 40-45 minuta.
  7. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi.
  8. Uživajte u svojem remek djelu!

Podijelite ovaj članak