1. korak-izrada startera
Sastojci za starter:
• 1 žlica glatkog brašna
• 30 g svježeg kvasca
• malo šećera
• 60 g glatkog brašna
• 60 ml mlake vode
Sastojci za kandirano voće:
• 50 g grožđica
• 50 g arancina
• 50 g limuncina
• 60 ml ruma
Priprema:
Starter:
- Pomiješati kvasac s malo mlake vode i šećera, poklopiti i ostaviti desetak minuta dok se ne udvostruči.
- Brašno i vodu pomiješati i dodati kvasac koji te sve promiješati
- Poklopiti i ostaviti smjesu da prenoći na toplom mjestu.
Kandirano voće
- Dan prije izrade kolača, arancine i limuncine narezati na kockice jednake veličine, dodati grožđice te pomiješati s rumom i ostaviti pokriveno da stoji do upotrebe.
2. korak-izrada i dizanje tijesta
Sastojci za tijesto:
• 60 ml mlake vode
• 1 paketić instant kvasca
• 2 jaja srednje veličine
• 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
• 70 g šećera
• korica jednog limuna i naranče
• 350-450 g brašna
• starter
• prstohvat soli
• 60 g maslaca
Priprema:
Tijesto:
- Mikserom najprije izmiješati vodu i instant kvasac i ostaviti desetak minuta.
- Potom dodati jaja, ekstrakt vanilije, šećer, koricu naranče i limuna te sve kratko izmješati u jednoličnu smjesu.
- Na mikser staviti spiralni nastavak, a u posudu dodati brašno, starter i sol te miješati 10-ak minuta postepeno pojačavajući jačinu miksanja.
- Dodati na listiće narezan maslac sobne temperature i miješati još 5 minuta.
- Na kraju tijesto mora biti formirano u glatku kuglu.
- Ostaviti tijesto da se diže 3 sata.
- Tijesto izvaditi iz posude i lagano oblikovati u kuglu te omotati u neprijanjajuću foliju te pustiti da ostoji u hladnju 6 sati.
3. korak – pečenje i hlađenje
- Tijesto izvaditi iz hladnjaka i razvaljajti u pravokutnik te posipati s vrlo malo brašna.
- Kandirano voće posipati na cijelu površinu tijesta te zarolati širu stranicu, a zatim formirati kuglu.
- Premjestiti Panettone u lonac ili kalup za Panettone, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pokriti lonac/kalup i ostaviti da se diže 2 sata ili dok se ne utrostruči.
- Vrh tijesta zarezati u obliku križa, premazati razmućenim jajetom i na sredinu staviti malu kockicu maslaca.
- Panettone peći na 180 °C otprilike 40-45 minuta.
- Pečeni kolač ostaviti da se ohladi.
- Uživajte u svojem remek djelu!