Vratite organizam u ravnotežu!

Vrijeme blagdana najčešće obiluje hranom bogatom mastima i jednostavnim ugljikohidratima. Mesna pečenja, domaće kobasice, francuska salata i različite slastice neizostavan su dio blagdanske trpeze. Osim velikog izbora hrane, prisutna je i društvena komponenta, pri čemu imamo veći apetit kada objedujemo u krugu obitelji i prijatelja.

Nakon blagdana organizam je potrebno vratiti u svojevrsnu „ravnotežu“ kako bismo izbjegli glavobolje, umor, nadimanje i neredovitu probavu koji se najčešće javljaju kao posljedica konzumacije hrane bogate mastima i dodanim šećerom. Pri tome nisu potrebne eliminacijske i detoksikacijske dijete, već samo malo promisliti o prehrambenim izborima.

Prvi jutarnji obrok je iznimno važan kako bismo prekinuli noćno gladovanje i organizmu dali adekvatnu energiju za početak novog radnog dana. Svakako se preporuča započeti dan s cjelovitim žitaricama koje predstavljaju izvor vlakana, vitamina i minerala. U zajutrak se preporuča uključiti smoothije i cijeđene sokove od voća i povrća. Oni su izvori antioksidansa koji će zaštiti stanice od oštećenja pod djelovanjem slobodnih radikala, a ujedno predstavljaju dobar izvor vlakna koja će pročistiti probavni sustav.

Ručak bi nakon blagdana trebao biti nešto laganiji pa je crveno meso preporučljivo zamijeniti s peradi ili ribom. Riba, posebno plava, je izvor omega-3 masnih kiselina koje snižavaju razinu triglicerida u krvi te čuvaju zdravlje srca i krvnih žila. Osim mesa, poželjno je smanjiti i unos mesnih prerađevina koje su najčešće bogate solju. Variva i juhe od raznovrsnog povrća svakako su dobar izbor, osim što će zagrijati organizam, pridonijet će unosu vitamina, minerala i vlakana. Potrebno je orijentirati se na korjenasto povrće dostupno i tijekom zimskih mjeseci poput peršina, pastrnjaka, mrkva, luka i repe. Zeleno lisnato povrće poput kupusa, prokulice, brokule, kelja i blitve, donosi brojne zdravstvene blagodati, stoga ih je svakako preporučljivo uključiti u jelovnik.

Međuobroke i večeru upotpunite konzumacijom jogurta i kefira koji sadrže dobre bakterije. Na taj način pridonosimo obnavljanju crijevne mikroflore koja može biti oštećena usred stanja stresa, konzumacije teške masne hrane i alkohola. Probiotici mogu poboljšati imunološku funkciju te tako očuvati organizam od gripe i prehlade.

Nakon uživanja u božićnim poslasticama, smanjite unos slatkiša, grickalica i kolača jer predstavljaju izvor zasićenih masti, jednostavnih šećera i soli koji dodatno opterećuju organizam. Voda je najbolji način hidracije organizma, a posebno u vrijeme blagdana jer ne sadrži dodane šećere te nema energetsku vrijednost.

Također, ne zaboravite na važnost tjelesne aktivnosti, duge šetnje šumom ili obližnjim parkom pridonijet će potrošnji energije, ali i dodatno ubrzati metabolizam.

S obzirom da je zimsko razdoblje najčešće vrijeme prehlade i gripe, kako biste ojačali imunološki sustav,  pripremite organizam raznovrsnom prehranom te redovitom tjelesnom aktivnošću.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak