Prehrana majki važna je za zdravlje djece

 

hands and feet

Prehrana u trudnoći trebala bi biti uravnotežena i zadovoljavati potrebe za svim nutrijentima, a novo istraživanje pokazuje da prehrana majki prije trudnoće može utjecati na zdravlje njihove djece i smanjiti rizik od pojave urođenih srčanih mana.

19 000 žena sudjelovalo je u istraživanju o prehrambenim navikama u godini dana prije trudnoće. Prehrane majki ocjenjivala se pomoću: Mediteranskog indeksa kakvoće prehrane (Mediterranean Diet Score) i Indeksa procjene kvalitete prehrane u trudnoći (Diet Quality Index for Pregnancy, DQI-P). Prema rezultatima, majke koje su po kvaliteti prehrane bile pri vrhu, u gornjih 25% prema DQI-P, imale su značajno niži rizik da će se njihovo dijete roditi sa srčanom manom. Bolja prehrana povezuje se s 37% nižim rizikom od urođene srčane mane nazvane tetralogija Fallot te 23% nižim rizikom od atrijskog septalnog defekta koji onemogućava normalan rad srca.

Znanstvenici upozoravaju buduće majke da pripaze na prehranu jer su ranija istraživanja pokazala da prehrana može utjecati i na rizik od rascjepljene usne i nepca te oštećenja neuralne cijevi kod djece.

Na što treba obratiti pozornost prilikom planiranja trudnoće?

Mnoge žene počinju mijenjati životne navike nakon što saznaju da su trudne. No, pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i nepušenje su ključni za dobro zdravlje te bi trebali biti nešto čemu težimo bili u iščekivanju prinove ili ne.

Prilikom planiranja trudnoće dodatnu pozornost trebamo pridati uravnoteženosti te raznolikosti i umjerenosti u hrani. Šarenilo tanjura najbolje će pokazati koliko je vaša prehrana doista raznolika, a preporučljivo je uključivanje svih skupina namirnica u prehranu. Povrh toga, redoviti obroci su poželjni, a važno je da se i pritom uživa u hrani koju se konzumira.

Za optimalan razvoj fetusa, stručnjaci preporučuju povećavanje unosa:

  • folne kiseline putem suplemenata (400 mcg) tijekom planiranja trudnoće
  • namirnica bogatih folatima (zeleno lisnato povrće, šparoge, mahunarke, brokule, orašasti plodovi)
  • namirnica bogatih željezom (crveno meso, perad, zeleno lisnato povrće poput špinata, sušeno voće poput groždica, marelica).

Ne preporučuju se:

  • restriktivne dijete
  • unos alkohola, a unos kofeina potrebno je ograničiti na jednu do dvije šalice dnevno
  • pušenje.

Tijekom trudnoće valja pripaziti na hranu podložniju kontaminaciji bakterijama (sirovo meso, sirova jaja, nepasterizirano mlijeko i sirevi, hrana čije je porijeklo ili proizvodnja nepoznato) te hranu koja sadrži veći udio žive (prisutna u većim ribama – morski pas, sabljarka).

Unos ribe i morskih plodova tijekom trudnoće preporučuje se dva puta tjedno u količini od 170g ili do 340g tjedno. Kako biste uključili u vašu prehranu ribe s nižim udjelom žive, a osigurali unos omega 3-masnih kiselina, važnih za razvoj živčanog sustava fetusa, možete konzumirati sardine, haringu, losos i pastrvu, savjetovala je voditeljica programa PETICA-igrom do zdravlja, Sara Cobal, mag.nutr.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak