Kako izgleda primjer nutritivno kvalitetnog jelovnika djeteta školske dobi?

Pravilna i uravnotežena prehrana vrlo je važna, posebno za djecu koja prolaze kroz fazu intenzivnog rasta i razvoja. Putem preporučenih pet obroka na dan, tri glavna (zajutrak, ručak i večera) te dva međuobroka (doručak i užina), trebali bismo zadovoljiti dnevne potrebe za energijom i nutrijentima.

Ručak bi trebao biti najobilniji obrok u danu, te čini 35% ukupnog dnevnog energetskog unosa, dok su zajutrak i večera laički rečeno laganiji obroci, od koji svaki čini 20% dnevnog energetskog unosa. Međuobroci, doručak i užina, čine 15% odnosno 10% ukupnog dnevnog energetskog unosa.

Ugljikohidrati su hranjivi sastojci koji bi trebali sačinjavati više od 45-65% energetskog unosa dnevno, s posebnim naglaskom na složene ugljikohidrate čiji su izvor žitarice, integralna tjestenina, kruh, voće i povrće, itd. Ukupno 15-20% dnevnog energetskog unosa trebali bi činiti proteini, a 30% masti. Dakle, proteini i masti kao gradivni elementi u organizmu od izazite su važnosti za rast i razvoj djeteta.

Donosimo vam primjer oglednog jelovnika kojim se unosi 2000kcal, a primjerena je za djecu školske dobi. Zadovoljava sve prethodno navedene parametre vezane za unos makronutrijenata.

Vrsta obroka Sadržaj
zajutrak sendvič s integralnim kruhom, maslacem, šunkom i listom zelene salate uz šalicu jogurta 
doručak banana narezana na ploške sa žitaricama i mlijekom
ručak bakalar s umakom od rajčice i slatkim krumpirom te rikolom
užina šalica čokoladnog mlijeka uz komad štrudle od jabuka
večera omlet od jaja s graham pecivom, rajčicom te kruškom

Ovim jelovnikom vaše će dijete osigurati peticu, odnosno tri serviranja povrća i dva serviranja voća na dan. Također, zadovoljava dnevnu potrebu za kalcijem koja u dječjoj dobi iznosi 1000 mg/dan.

Važno je da prehrana vas i vašeg djeteta bude raznovrsna te da na vašem tanjuru prevladavaju šarene dugine boje. Na taj način, možete biti sigurni da ćete unijeti sve potrebne hranjive sastojke bez velikog opeterćivanja s energetskom i nutritivnom vrijednošću hrane.

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja

Literaturni izvor: Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama (2013.), Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske

Podijelite ovaj članak