Kako smanjiti dodani šećer u blagdansko vrijeme?

U blagdansko je doba poseban izazov odoljeti svim delicijama kojima smo okruženi. Mnoštvo kolača i slatkiša, kojima često u ovo doba darujemo djecu, sadrži dodani šećer. Istraživanja su pokazala da kod djece dodani šećer u prosjeku čini čak 17% ukupnog dnevnog energetskog unosa! Ta činjenica posebno zabrinjava zbog zdravstvenih problema koji nastaju kao posljedica dugoročnog konzumiranja dodanog šećera.

Što podrazumijevamo pod pojmom “dodani šećer”?

Mnogoj hrani ili piću dodaje se dodatni šećer prilikom procesa pripreme hrane. Ti dodani šećeri imaju mnoštvo različitih naziva, a najčešći dodani šećeri su konzumni šećeri (saharoza) i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Važno je znati razlikovati šećer koji je prirodno prisutan u hrani (npr. šećeri iz voća) od dodanog šećera čija je uloga najčešće samo ta da hrani da bolji okus, primamljiviji potrošaču. Za takve dodane šećere upotrebljavamo naziv “prazne kalorije”, odnosno proizvodi koji sadrže dodane šećere najčešće nemaju veliku nutritivnu vrijednost, već nose sa sobom mnoštvom nepotrebnih kalorija.

Posljedice povećanog unosa šećera su epidemija pretilosti i sve češće dijagnosticiranje šećerne bolesti tipa 2. Uz to, masna prehrana i prehrana bogata šećerima svakako narušava cjelokupno zdravlje, uključujući zdravlje srčano-žilnog sustava, kao što i povećava rizik od razvoja metaboličkog sindroma.

Savjeti kojima možete smanjiti dodani šećer u prehrani

1. Čitajte nutritivne deklaracije i planirajte kupovinu

Udio dodanog šećera u određenom proizvodu naznačen je na nutritivnoj deklaraciji koju svaki proizvod mora sadržavati.  Djeci starijoj od dvije godine savjetuje se dopustiti najviše  25 grama (oko 6 žličica) dodanog šećera dnevno, prisutnog kroz različite prehrambene proizvode. Djeci mlađoj od dvije godine savjetuje se izbjegavanje hrane i pića s dodanim šećerom djeci. Pri planiranoj kupovini manja je vjerojatnost da ćemo posegnuti za proizvodima bogatim upravo dodanim šećerom, zasićenim masnim kiselinama ili soli, kao što je to prerađena hrana u obliku raznih grickalica i slatkiša.

2. Pripazite na unos pića

Uz obrok djeci radije poslužite vodu ili mlijeko. Izbjegavajte prezaslađene čajeve, voćne sokove, gazirana pića. Mlijeko sadrži prirodni šećer (laktozu), a organizmu osigurava kalcij, proteine, vitamin D i druge hranjive sastojke koji su djeci potrebni za pravilan rast i razvoj.

3. Konzumirajte svježe i sezonske namirnice

Ograničite konzumaciju prerađene hrane i pića. Osvijestite koje su to namirnice izvor dodanog šećera prije nego ih poslužite djeci (poput kečapa, preljeva za salatu i konzerva). Birajte alternativu, napravite domaći kečap, kolač s jabukama i sl. umjesto onog kupovnog.

4. Poigrajte se sa začinima

Umjesto šećera, začinite hranu cimetom, muškatnim oraščićem, vanilijom, đumbirom ili limunom. Budite kreativni i motivirani upoznati nove okuse putem ovih začina.

Zanimljiva je činjenica da smanjivanje prekomjernog unosa dodanog šećera od rođenja može pomoći u postavljanju preferencija okusa i očuvanju zdravlja djeteta. S obzirom na to, upravo je dječje doba ključno za usvajanje zdravih životnih navika kao najbolji način prevencije bolesti kasnije u životu.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak