Vrijeme pripreme: 1 sat
Sastojci ( 4 osobe):
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 celerova stabljika, narezana
- 2 žlice peršina, narezanog
- 70 g kriški šunke, usitnjenog
- 250 g (1 ½ šalice) graška, zamrznutog ili svježeg
- 125 ml (1/2 šalice) vode
- 750 ml (3 šalice) pilećeg temeljca, s manje soli
- 60 g maslaca
- 1 luk, nasjeckan
- 440 g (2 šalice) riže za rižoto
- 35 g (1/2 šalice) naribanog parmezana uz dodatne listiće za dekoraciju
Priprema:
- Zagrijati ulje na tavi, dodati celer i peršin te začiniti po želji. Pirjati na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok celer ne omekša. Dodati šunku i pirjati 1 minutu uz miješanje. Dodati grašak i polovicu vode i pustiti da zavrije. Nakon toga, smanjiti vatru, i pustiti nepokriveno da lagano vrije dok gotovo sva tekućina ne ispari.
- U zasebnu posudu staviti temeljac i 3 šalice vode, prokuhati i ostaviti na laganoj vatri.
- Zagrijati maslac u većem loncu za pirjanje. Dodati luk i miješati dok ne omekša, nakon čega dodati rižu. Dobro promiješati. Dodati preostalu vodu i pustiti da zavrije te kuhati dok ne ispari.
- U rižu dodavati po 1/2 šalice vrućeg temeljca i miješati po potrebi. Miješati dok temeljac ne ispari. Postupak ponavljati sve dok ne iskoristite sav temeljac i riža ne bude mekana i kremasta (može trajati 20 – 25 min.).
- Nakon toga, riži dodati mješavinu s graškom te odmah poslužiti. Prije serviranja porcije posipati listićima tvrdog sira.