Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana uvijek je u znaku darivanja. Predlažemo vam da za ovogodišnje blagdane svoje najmilije razveselite slasticama iz vlastite radinosti. Pripremili smo za vas nekoliko recepata koji će vam pomoći da iznenadite svoju obitelj i prijatelje. Na taj način možete izbjeći kupovinu standardnih slastica te unijeti dozu ljubavi i topline u vaš poklon. Slasne zapečene jabuke zapakirajte u staklenke te ukrasite vrpcom u boji. Domaće arancine i božićne čoko kuglice možete zapakirati u male ukrasne vrećice s božićnim motivima. Bez obzira na koju se kombinaciju odlučite, vjerujemo da ćete božićnim poklonima u obliku slatke čarolije uljepšati Božić vašim najmilijima.
Slasne zapečene jabuke
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci (4 osobe):
- 800 g jabuka
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g suhih brusnica
- 100 ml vode
- 1 limun
- 1 vanilin šećer
- cimet (po želji)
Nadjev:
- 200 g badema, mljevenih
- 100 g integralnih keksa, mljevenih
- 150 g maslaca
Priprema:
- Jabuke oprati, oguliti i nasjeckati na kockice. Potom ih posuti sokom od limuna i dobro pomiješati.
- Pripremljene jabuke posložiti u keramičku posudu za pečenje, posuti šećerom, brusnicama, vanilin šećerom i cimetom.
- Sve zajedno preliti vodom, a potom peći u pećnici 30 minuta na 180 ֠ C.
- Istopljeni maslac pomiješati s mljevenim bademima i integralnim keksima.
- U staklenku posložiti pripremljene jabuke i nadjev u slojevima.
Domaći arancini
Vrijeme pripreme: 2 sata
Sastojci:
- kora naranče
- šećer
- bijelo vino
- mahuna vanilije
- voda
Priprema:
- Narančinu koru narezati na dugačke trakice, a potom ih staviti u hladnu vodu. Kada voda proključa nastaviti kuhati 5 minuta. Ocjediti narančinu koricu te ponoviti postupak još dva puta.
- Po završetku ocijediti koru naranče i izvagati.
- Pripremiti sirup na laganoj vatri na način da se za svakih 500 g narančine kore koristi 500 g šećera, 400 ml vode, 100 ml vina i jednu mahunu vanilije.
- Nakon što je sirup proključao dodati pripremljenu narančinu koricu i nastaviti kuhati 15 minuta.
- Sirup maknuti s vatre te ostaviti narančinu koricu da se ohladi u smjesi.
- Procijediti narančine korice, posložiti ih na papir za pečenje, posuti šećerom te ostaviti da se dobro posuše na sobnoj temperaturi.
Napomena: Za pripremu arancina poželjno je koristiti koricu domaće naranče. Količinu birate sami pri čemu je važno poštivati omjere navedene u receptu.
Božićne čoko kuglice
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci (6 osoba):
- 300 g integralnih keksa
- 150 ml cijeđenog soka od naranče
- 2 žlice džema od naranče
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica meda
- 1 vanilin šećer
- korica naranče, naribana
- kakao u prahu, po želji
Priprema:
- Kekse usitniti, a potom ih preliti sokom od naranče i dobro izmiješati.
- Dodati džem od naranče, med, vanilin šećer i prethodno otopljenu čokoladu. Na kraju dodati naribanu koricu od naranče te miješati dok se svi sastojci dobro ne povežu.
- Pripremljenu smjesu staviti u hladnjak na 30 minuta kako bi mogli lakše oblikovati kuglice.
- Oblikovati kuglice veličine po želji, a potom ih uvaljati u kakao u prahu. Kaputić od kakaa će im dati dozu gorčine koja izvrsno prija uz slatki okus smjese.
Dobar tek i sretan Božić!
Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja