Zašto je važno naučiti djecu zdravim navikama?

Svakodnevni unos dodanog šećera ukazuje na ozbiljan i postojan problem povezan s negativnim zdravstvenim stanjima. Prethodna su istraživanja pokazala kako obrasci prehrane uspostavljeni u ranijoj životnoj dobi ostaju obrasci prehrane tijekom daljnjeg života.

Zabrinjavajući statistika

Nova studija otkriva da gotovo dvije trećine novorođenčadi (61%) i gotovo sva mala djeca uključena u istraživanje (98%) konzumiraju dodane šećere svakodnevno u svojoj prehrani. Dojenčad ih najčešće konzumira u obliku aromatiziranih jogurta, a mala djeca u obliku voćnih napitaka. Dojenčad uključena u istraživanje je imala 6-11 mjeseci, a mala djeca su bila 12-23 mjeseca starosti.

Naučeni obrasci prehrane

Svakodnevni unos dodanog šećera ukazuje na ozbiljan i postojan problem povezan s negativnim zdravstvenim stanjima. Prethodna istraživanja pokazala su kako obrasci prehrane uspostavljeni u ranijoj životnoj dobi ostaju obrasci prehrane tijekom daljnjeg života. Tako šestogodišnjak koji je prije godinu dana konzumirao napitak zaslađen šećerom pokazuje dvostruko veću vjerojatnost da će taj napitak konzumirati barem jednom dnevno u usporedbi sa šestogodišnjacima koji prije godinu dana nisu konzumirali takav napitak.

Zdravstveni problemi

Uzimanje dodanih šećera se kod djece povezuje sa zdravstvenim problemima kao što su karijes, astma, pretilost, povišeni krvni tlak i promjene u masnoćama u tijelu.

Zdravstvene organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama objavljuju smjernice za ograničavanje unosa šećera. Prema tim smjernicama ograničava se unos šećera na 9 žličica ili manje za odrasle muškarce i 6 žličica ili manje za odrasle žene i djecu između 2 i 19 godina. Rezultati ovog istraživanja o prehrani dojenčadi i male djece trebali bi podići svijest zdravstvenih organizacija i liječnika te pružiti buduće smjernice i preporuke.

Rezultati istraživanja

Znanstvenici su analizirali podatke za 1211 dojenčadi i male djece (6-23 mjeseca starosti) za razdoblje od 2011. do 2016. godine. Rezultati su pokazali da dojenčad dnevno konzumira oko žličicu (tsp) dodanog šećera (što je otprilike 2% njihovog dnevnog energetskog unosa), dok su mala djeca konzumirala oko 6 žlica šećera (oko 8% dnevnog energetskog unosa). Nisu utvrđene razlike u konzumiranju dodanih šećera prema spolu ili ekonomskoj situaciji. No, postojale su neke razlike prema rasi i etničkim skupinama. Mala djeca azijskog podrijetla konzumirala su najmanje dodanih šećera (3,7 žličica), dok su afroamerička djeca konzumirala najviše dodanih šećera (8,2 žličica).

Najčešći izvori dodanih šećera za dojenčad su jogurt, kašice, slatkiši i slatki pekarski proizvodi, dok su za malu djecu to voćni napici, peciva i slatkiši.

Prve dvije godine su najvažnije

Roditelji bi trebali imati na umu dodane razine šećera u prerađenim namirnicama. Prve dvije godine života predstavljaju „kritični prozor“ utjecaja prehrane na zdravlje. Zbog dalekosežnog utjecaja prehrane dojenčeta i malog djeteta, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF stavljaju prehranu u tom najranijem periodu života u središte svojih interesa i djelovanja.

Poseban oprez treba staviti na pića u prehrani male djece koja su izvor dodanih šećera. To uključuje i aromatizirana mlijeka i zaslađena pića sa šećerom.
Svjesni smo da je potrebno puno vremena, truda i strpljenja za odgoj djeteta i usađivanje zdravih navika. No, najveća je nagrada svakom roditelju njegovo sretno i zdravo dijete koje će kasnije u životu nastaviti primjenjivati ono naučeno još od najranije dobi.

Stručni tim PETICA -igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak